Inhaalslag landelijke vaccinatie-achterstand – Parbode Sneak Peek
Doordat er steeds weer een tekort is aan vaccinaties, blijft er een groep kinderen niet of niet volledig gevaccineerd. Een groeiend aantal niet-gevaccineerde kinderen kan grote problemen met zich meebrengen.
Tekst Inge van Breda
Bij de Renckewitz basisschool in Paramaribo schuilt een moeder met haar vijf kinderen onder een paraplu. Wanneer Parbode haar aanspreekt en vraagt naar het vaccinatiebeleid op de school, zegt de moeder aan dat één van haar kinderen nog niet volledig is gevaccineerd. “Ik heb een briefje meegekregen van het schoolhoofd waarop staat dat mijn kind binnenkort het laatste prikje moet halen”, zegt de vrouw, die anoniem wenst te blijven. Volgens haar krijgen ouders van wie de kinderen op de Renckewitzschool les volgen, genoeg ruimte om hun kind te laten vaccineren. “Ik ben blij dat mijn kind ondertussen gewoon naar school kan”, zegt ze. Volgens de wet mogen kinderen niet naar school als de vaccinatieprocedure nog niet volledig is afgerond. In de praktijk lijkt het niet zo zwart-wit te zijn. “Jaarlijks komt het een paar keer voor dat een kind wordt aangemeld bij ons, maar nog niet de hele vaccinatieprocedure heeft afgerond”, zegt Hilly Libretto, hoofd van de Renckewitzschool. “We zeggen geen ‘nee’ tegen kinderen die niet volledig zijn gevaccineerd. Dan wordt er een afspraak gemaakt met de ouders. Als een kind helemaal geen vaccinatieboekje heeft wordt het niet ingeschreven, maar dat komt bijna nooit voor”, zegt Libretto. De ouders van een kind dat niet of niet volledig gevaccineerd is, worden aangemoedigd dat zo snel mogelijk te laten doen. Libretto geeft ouders van de Renckewitzschool drie maanden de tijd om alsnog naar het vaccinatiebureau te gaan. “Dan kan je ook niet zeggen dat je geen tijd hebt gehad.”
Betalingsachterstand overheid
De wachtruimte van de polikliniek van de Medische Zending (MZ) zit vol met ouders en hun kleine kinderen. Vanuit het kantoor van Loraine Yaw, dokter en medisch coördinator bij de MZ, klinkt het gehuil van kinderen, angstig voor het prikje. Wie rustig blijft, wordt geprezen door de dokter. Het vaccin waarop deze ouders en kinderen wachten, is het Pentavalent vaccin. Dit 5-in-1 vaccin beschermt tegen difterie, tetanus, kinkhoest, hepatitis B en haemophilusinfluenzae type B (hib) en wordt tegelijk gegeven met de poliodruppel. Alle baby’s in de leeftijd van twee, vier en zes maanden horen de vaccinaties te krijgen. Maar dat gebeurt niet altijd, omdat er al vaker geen vaccin was.
Lees het hele artikel in het februarinummer van Parbode