Investeren in lucht
De Nederlander Cor Denneman heeft grootse plannen in Suriname: hij wil in Commewijne Landgoed Groot Mariënbosch opzetten, een luxe oord met heilzame baden, lodges, conferentiezalen en een hotel. Vakantieoorden als Berg en Dal zullen daarbij verbleken. Het geld heeft Denneman echter nog niet en daar zoekt hij investeerders voor die hij gouden bergen belooft. Maar gevreesd moet worden dat geldschieters er vooral lucht voor terug krijgen.
Toegegeven: de website van Landgoed Groot Mariënbosch ziet er zeer professioneel uit. Boordevol optimistische verhalen over hoe fantastisch het project wordt en daarnaast heel veel informatie hoe geweldig ‘vrijmetselaar’ Cor Denneman zelf is. Ook de redactie van Parbode was onder de indruk van de plannen en wilde weten hoe serieus het allemaal is. Maar helaas reageerde Denneman op geen enkele wijze op verzoeken om nadere uitleg. Dus maar eens verder rondgevraagd. Wat vooral vraagtekens en twijfels heeft opgeroepen.
Denneman heeft een verleden in Costa Rica, waar hij zich onder meer bezig hield met teakhoutfondsen. Het leverde hem vooral ontevreden beleggers op, getuige het zwartboek van een zekere meneer Konijn over Denneman, dat open en bloot op internet staat. Ook de website over Landgoed Groot Mariënbosch doet de wenkbrauwen fronsen. Je wordt overladen met bedrijven met dure namen die achter het project zouden staan, maar in werkelijkheid zijn dat deels ondernemingen waar Denneman zelf in zit of waarvan de werkelijke eigenaren niet te achterhalen zijn. De taxatierapporten, statutenwijzigingen en geplaatste kapitalen vliegen je om de oren, maar nergens is terug te vinden dat er ook daadwerkelijk geld is om het project volgens plan uit te voeren.
Wellness & spa
De plannen zoals geschetst op de website en in folders: de plantages Guadeloupe en Mariënbosch aan de Beneden-Commewijne worden samengevoegd tot het ruim achthonderd hectare metende Landgoed Groot Mariënbosch. Het ziet er allemaal zeer ambitieus uit. In opdracht van Denneman leverde Atlantic Architects medio vorig jaar een ontwerp af.
De plannen liegen er niet om: duurzame bosbouw (‘we onderzoeken de mogelijkheden voor gemengde duurzame bosbouw met mogelijk ook bamboe en herstel van de voormalige cacao- en koffieplantages’), aquacultuur/visteelt (‘Tevens wordt gekeken naar mogelijkheden van visverwerking en de rendabele verkoop aan regionale horecabedrijven & vishandels, samen met Comfish’) en duurzaam toerisme/hospitality (‘Een restaurant op het water waar ook boten kunnen afmeren, een rivierdorp met zo’n 25 duurzame lodges met diverse faciliteiten in het boven middenmarkt segment en een landhuisdorp gecentreerd rondom het oude plantage huis uit 1774’ en ‘de koffieloods wordt omgebouwd tot een conferencing hotel met zo’n 30-50 kamers. Het oude plantagehuis dient als privé logeer huis voor stakeholders’). En wat te denken van ‘een ‘wellness & spa centre waarin onder andere een interculturele wellness & spa wordt ontwikkeld. Tevens zijn er plannen voor een spiritueel centrum op deze plek’. Kortom, het kan niet op.
Kosten
De totale investering bedraagt een slordige vijftien miljoen euro. Dat is een hoop geld. Zet dit bedrag op een spaarrekening en je ontvangt zo’n tweeduizend euro aan rente per dag. Die moet met Landgoed Groot Mariënbosch dus sowieso worden terugverdiend, anders ben je een slecht zakenman. Daar komen de kosten voor personeel, onderhoud en andere zaken nog bij. Je hoeft geen goede rekenmeester te zijn om te concluderen dat het luxueuze oord dagelijks vele tientallen gasten moet hebben, die flink in de buidel tasten om alleen al uit de kosten te kunnen komen. Kennelijk realiseren investeerders, die voor minimaal honderdduizend euro aandeelhouder kunnen worden, zich dat ook. Ze blijven vooralsnog massaal weg.
Los van de vraag of het commercieel wel uit kan, is er veel meer aan de hand. Op de website valt te lezen: ‘In het hypothecaire register staat Sagamore International NV inmiddels geregistreerd als eigenaar van Mariënbosch I en II en Guadeloupe, in totaal allodiaal kadastraal en onbezwaard 823 hectaren’. Dat is deels een fikse leugen. Want het 365 hectare metende Mariënbosch II is nog altijd eigendom van de familie Abdoelrahman.
“Er waren afspraken, hij zou alles overnemen. Cor Denneman heeft wel wat geld betaald, maar de plantage is niet overgeschreven. Het volledige bedrag is nooit door hem betaald”, zegt Saoud Abdoelrahman namens de familie. Dus de plantage is nog steeds eigendom van onze familie. Cor heeft gebeld dat hij bezig is het geld te verzamelen. Maar hij heeft geen aandelen kunnen verkopen. Als hij zijn afspraken niet nakomt, voel ik me opgelicht. Hij blijft al twee jaar in gebreke en ik draai als beheerder voor de kosten van onderhoud en zo op. We houden de plantage nu op een laag pitje draaiende. We hebben inmiddels juridische stappen ondernomen.”
Guadeloupe (311 hectare) heeft Denneman wel gekocht van de familie Persad en staat inmiddels op zijn naam. Maar de familie, die niet voor commentaar bereikbaar was, heeft twintig procent van de afgesproken koopsom niet ontvangen en overweegt beslag te laten leggen. Informatie over Mariënbosch I, een 147 hectare grote plantage die eigendom zou zijn geweest van een Koreaan genaamd Chung, en inmiddels door Denneman volgens eigen zeggen is gekocht, wist Parbode niet te achterhalen. Pogingen van de ondernemer om het nabijgelegen Frederiksdorp te kopen, zijn mislukt. Hij wilde eigenaar Ton Hagemeijer in aandelen Groot Mariënbosch betalen, maar die zag daar geen brood in.
Surinaamse deskundigen
Feit is dus dat Denneman vooral schermt met grond die niet van hem is of waarover onenigheid rond de betaling bestaat. Daarnaast voert hij allerlei Surinaamse deskundigen op die het project zouden steunen. Maar ook wat dat aangaat dikt hij de zaken behoorlijk aan. Zo wordt Derrick Ferrier op de gelikte website van Landgoed Groot Mariënbosch genoemd als adviseur. Volgens Ferrier klopt dat echter niet. “Ik ben er niet bij betrokken. Een jaar of wat geleden is Cor Denneman hier geweest voor advies. Hij vroeg mij Mariënbosch te beoordelen. Het is een oude koffieplantage, maar een opzet van natuurbos zoals zij zich voorstelden, was out of the picture.”
Over dit negatieve advies van Ferrier is op de website niets terug te vinden. Integendeel: ‘Er wordt gestreefd naar 300-500 hectare nieuw gemengd bos. Het gaat hierbij om inheemse en exotische boomsoorten’, zo schrijven Denneman en de zijnen. Ferrier: “Die kunnen daar helemaal niet groeien. Het zijn oude polders, de grondwaterspiegel is te laag. Inpolderen en draineren heeft daar geen zin.”
Niet geschikt
Hoewel Ferrier sceptisch is, is hij wel voorstander van de komst van een ecologisch landgoed. “Maar Mariënbosch is niet geschikt voor het plan dat ze hebben. Ze zouden in het Motikreekgebied kunnen zoeken op voormalige katoenplantages; daar is hoogland, schelpgrond, wildlife. Kortom, alle voorwaarden zijn daar wel aanwezig.
“Ik weet niet wat hen tot Mariënbosch bewogen heeft. Toeristen ontvangen, wandelingetje maken, dat kan allemaal. Maar van ecotoerisme, wat zij voor ogen hebben, is absoluut geen sprake. Maar ik weet eerlijk gezegd niet hoe het er nu voor staat, ik zou eigenlijk wel eens wat meer willen weten over de voortgang.”
Ook groot-ondernemer Armand van Alen wordt opgevoerd als betrokken deskundige en wordt zelfs genoemd als kandidaat om zitting te nemen in de Raad van Commissarissen. Eveneens onterecht.
Van Alen: “In het begin heb ik twee of drie gesprekken gehad met de heer Denneman, waarin hij mij vroeg aandeelhouder te worden. Het contact was prettig, maar ik had geen tijd om mij er in te verdiepen, ik was te veel met mijn andere ondernemingen bezig. Ik had daarnaast een beetje mijn bedenkingen, dus ik heb nooit serieus overwogen er in te stappen. Ik weet niet of er een markt voor is in Suriname. Ik ben bang dat er niet veel mensen zijn die er in willen stappen als aandeelhouder. Ook weet ik niet of de klantenkring toereikend is. Je gaat niet zo snel wandelen tussen de bomen.”
Of Denneman een wat al te ambitieuze zakenman is die zaken in Suriname verkeerd heeft ingeschat, of een ordinaire en berekende oplichter, zal de toekomst moeten leren. De schijn heeft hij op dit moment behoorlijk tegen, in ieder geval bij de (voormalige) eigenaren van de plantages die hij wil gebruiken om zijn luchtkasteel te bouwen.