Jenice Critchlow
Naam: Jenice Critchlow
Leeftijd: 32
Functie: Vroedvrouw en eigenaar ‘Kliniek de Ooievaar’
Hoe ziet uw werkdag eruit?
“Ik heb op twee locaties een kliniek, te weten Uitvlugt en Pad van Wanica. op Uitvlugt doe ik de zwangerschapscontroles en werk ik zelfstandig. De andere kliniek is gevestigd in het Jogie Medical Centre, waar ik onder mijn man werk, de arts drs. Jogie. Hij verwijst zwangere vrouwen naar mij voor controle.”
Hoe gaat u om met complicaties tijdens de bevalling?
“We proberen de grens van complicaties tijdens de bevalling te voorkomen. Als ik na het maken van de echo merk dat er complicaties kunnen optreden tijdens de bevalling, dan wordt de vrouw verwezen naar het ziekenhuis. De meest voorkomende complicatie is het verlies van bloed na de bevalling. De vrouw wordt door mij gestabiliseerd, waarna ik contact maak met de gynaecoloog.”
Waarom is het vroedvrouw-zijn een paramedisch beroep?
“Een vroedvrouw kan te allen tijde een ingreep plegen. Het maakt niet uit waar je bent: als een vrouw aan het bevallen is, kan je haar gelijk helpen. Je hoeft niet te wachten op de instructies van een arts om je werk te kunnen doen. Een vroedvrouw is in dat opzicht eigenlijk gelijkgesteld aan een arts.”
Hoe kan het beroep meer bekendheid genieten?
“Er moet meer geïnvesteerd worden in verloskundigen. ook moeten er meer verloskundigen zijn die buiten het ziekenhuis werken en die dus zelfstandig werken, net als ik. Men denkt vaak dat wanneer een vrouw zwanger is, ze dan naar de gynaecoloog moet, maar dat is niet zo. Je wordt pas verwezen naar een gynaecoloog wanneer er complicaties zijn tijdens de zwangerschap.”
Hoe gaat u om met angstige cliënten?
“Ik probeer altijd een persoonlijke band te krijgen met mijn cliënten, zodat zij meer vertrouwen hebben in mij. Als ik merk dat er geen complicaties zijn, geef ik de nodige voorlichting om de cliënt tot rust te brengen. Het is uiteindelijk toch iets wat vanuit jezelf moet komen.”
Wanneer weet ik dat ik moet bevallen?
“Vanaf het moment dat een cliënt bij mij komt, vertel ik haar dat als zij merkt dat zij om de vijf minuten pijn heeft, zij mij dan direct moet opbellen. Als ik dan gebeld word, vraag ik aan haar of zij al vruchtwaterlozing heeft, en hoe dit eruit ziet. Vruchtwaterlozing kan je helemaal niet meer tegenhouden. Het is vaak lichtroze of geel van kleur. Ik vraag ook of zij de baby goed voelt bewegen. Wanneer zij merkt dat ze de pijnen niet meer kan volhouden, dan zeg ik haar om direct naar mij toe te komen.”
Wat is uw boodschap aan vrouwen die zwanger willen raken?
“Geef niet op. Veel vrouwen letten ook niet op hun vruchtbare periode. Schrijf op een kalender wanneer je je menstruatie gehad hebt. De vruchtbare periode is bij een vrouw met een regelmatige menstruatiecyclus, tussen dag 11 en dag 16 van de cyclus.”