Jeugdjournaal in China
Jeugdjournaal praat niet alleen kindertaal
Een programma speciaal voor kinderen, maar populair onder jong en oud. Het 10 Minuten Jeugdjournaal heeft zich binnen vier jaar ontwikkeld tot een onmisbaar programma op de Surinaamse televisie, en is zijn doelgroep volledig ontstegen.
Het programma startte in 2004 onder leiding van hoofdredacteur Hennah Draaibaar als pilot project, gefinancierd door de Nederlandse Postcode Loterij op basis van een projectvoorstel Kids News Network van Free Voice. Stichting The Back Lot Festivals in Suriname is eindverantwoordelijk en voert het project uit. Het geld van de Nederlandse Postcode Loterij was genoeg voor anderhalf jaar. Daarna moesten ze het zelf zien te redden. En tot nu toe is dat dankzij gulle bedrijven behoorlijk goed gelukt.
“Ik ben trots dat we het al vier jaar volhouden”, zegt Hennah. Volgens haar is het succes van het programma te danken aan het jonge team enthousiaste medewerkers, die in de praktijk tot allround journalisten worden opgeleid. Dat het 10 Minuten Jeugdjournaal uniek is in zijn soort in Suriname, speelt natuurlijk ook een grote rol. Het programma heeft in Suriname vrijwel geen concurrentie. “Toen we een aantal jaren geleden tijdens het kinderboekfestival een enquête hielden, gaf meer dan negentig procent aan naar het jeugdjournaal te kijken”, aldus Hennah. “Dit jaar hebben we het opnieuw gemeten en het was honderd procent. Er valt dus niet zoveel meer te meten, misschien alleen wat er veranderd kan worden.”
Het succes van het 10 Minuten Jeugdjournaal is niet ongehoord voorbij gegaan. In vier jaar tijd heeft het programma al vele prijzen in de wacht gesleept, onder andere de award voor ‘The Best News Television’ en de ‘Unicef Childrens Rights Awards’, uitgereikt door ‘Paho Caribbean Media Awards’.
Het doel van het jeugdjournaal is de jeugd in Suriname bewust maken van gebeurtenissen in hun eigen leefomgeving en van anderen, wat kan leiden tot betere leefomstandigheden en een betere samenleving. Hiernaast helpt het 10 Minuten Jeugdjournaal andere landen in het Caribische gebied met het maken van een jeugdjournaal. In de toekomst wil het Surinaamse jeugdjournaal kinderen in het Caribische gebied leren zelf nieuwsprogramma’s te maken.
10 Minuten goes China |
Het 10 Minuten Jeugdjournaal vertrekt begin augustus met een team van drie man naar China om daar elke dag de Olympische Spelen te volgen. Wereldwijd vertrekken er jeugdjournaal redacteuren uit Indonesië, Afghanistan, Zambia, Zuid-Afrika, Nederland, Peru en Birma naar China. Drie weken lang zullen zij verslag doen vanuit Beijing, en er zullen regelmatig items met jeugdjournaalteams uit andere landen uitgewisseld worden. Er zal elke dag aandacht worden besteed aan het sportevenement en het leven in China. “Maar we gaan ons niet alleen richten op de Spelen”, zegt Hennah Draaibaar. “Alle kinderen in Suriname kennen natuurlijk de Chinees van in de winkel, maar we willen de jeugd in Suriname een andere wereld laten zien. We zullen dus ook aandacht besteden aan kunst en cultuur, bekende plekken bezoeken en ook met kinderen daar meedoen als dat mogelijk is.” |
Auteur: Kizzy Chin A Foeng
Beeld: website 10 Minuten Journaal