Kathedrale Basiliek, houten historie van katholieke kerk in Suriname – Parbode Sneak Peek
De binnenstad van Paramaribo is een groot openluchtmuseum en een walhalla voor binnenlandse en buitenlandse toeristen. Hier liggen mogelijkheden voor aanbieders van stadswandelingen en historische tours, hoewel de huidige tarieven hiervan de indruk wekken dat de binnenlandse toerist niet echt als mogelijke doelgroep wordt gezien. Jammer, want ook in dit segment liggen goede verdienmogelijkheden. Parbode zet de toon met een serie artikelen over onze historische binnenstad. In deze editie de Kathedrale Basiliek van Sint Petrus en Paulus.
Door Irwin Wist
De eerste christenen in de kolonie Suriname waren vooral protestanten. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden maakte zich na de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) los van het katholieke Spanje. Dat leidde tot een sterke verschuiving naar het protestantisme als dominante religie in De Nederlanden. Katholieke geestelijken hadden dan ook nauwelijks toegang tot de Nederlandse volksplantingen van de 17e eeuw.
De Zeeuw Cornelis van Aerssen van Sommelsdijck, de eerste gouverneur namens de Geoctroyeerde Sociëteit van Suriname, ondersteunde (waarschijnlijk stiekem) de aftrap voor de eerste vestigingspoging van de katholieke kerk in Suriname. De Geoctroyeerde Sociëteit was een handelsonderneming die octrooi (vergunning) had verkregen om in Suriname economische activiteiten uit te voeren. Van Sommelsdijck raakte in conflict met Zeeland omdat die geen katholieken in machtsposities wilde.
Op 3 september 1683 vertrok hij met het schip Sint Pieter naar Suriname. Aan boord waren, ondanks de Zeeuwse bezwaren, ook de paters OFM Fredericus van der Hofstadt en Thomas Fuller. De afkorting OFM staat voor Ordo Fratrum Minorum, Latijn voor Orde van de Minderbroeders, de officiële naam van de Franciscanen. Beide geestelijken, maar ook anderen die zich kort na hen in de kolonie wilden vestigen, overleden kort na aankomst. In 1686 werd de Missie van Suriname dan ook opgeheven door de Paters Franciscanen. Van Sommelsdijck werd overigens twee jaar daarna ‘gemassacreerd’ (vermoord) door muitende soldaten.
Brand
In 1786 wordt een tweede vestigingspoging gewaagd. Dan arriveren de priesters Albertus van Doornik en Adrianus Kerstens in Paramaribo.
Lees dit artikel verder in het novembernummer van Parbode, nu in de winkel in Suriname
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Kijk op www.parbode.com/abonneren