Kathleen Ferrier, voorzitter Diaspora Instituut Nederland: ‘Wat wil Suriname?’ – Parbode Sneak Peek
Het Diaspora Instituut Nederland en zijn Surinaamse tegenhanger zijn door president Santokhi in het leven geroepen om de Surinaamse diaspora te faciliteren in de opbouw van een ‘welvarend Suriname’. Daarbij moet de vraag uit Suriname centraal staan, en niet het aanbod uit Nederland. Maar precies daar lopen de gesprekken vast, want wat wil Suriname?
Tekst Zoë Deceuninck
Naar Kathleen Ferrier wordt in Suriname nog vaak verwezen als ‘de dochter van de eerste president van Suriname’, maar Ferrier heeft op eigen titel wel belangrijkere mijlpalen bereikt. Ze is voorzitter van de Nederlandse Commissie voor Unesco, en in een vorig leven doceerde ze aan de Asian University for Women in Bangladesh en aan de Hong Kong Baptist University en was ze lid van de Raad Milieu en Energie van de Europese Kamer van Koophandel. Ze woonde in Chili, was beleidsanalist in Brazilië en parlementslid in Nederland. Sinds eind vorig jaar is ze voorzitter van het Diaspora Instituut Nederland (DIN), dat in september 2021 werd geproclameerd door president Santokhi.
Een jaar daarvoor was DIS, de Surinaamse tegenhanger van DIN, al in het leven geroepen, onder meer op advies van Ferrier. Samen met drie anderen adviseerde ze – op vraag van – regering Santokhi-Brunswijk over het installeren van een stichting voor het structureren van de diaspora. Ferrier werd voorzitter van de stichting, haar collega-adviseurs vormen de raad van advies. Vooralsnog werkt iedereen op vrijwillige basis, maar Ferrier ziet graag dat er snel een betaalde directeur wordt aangetrokken voor het operationele werk van de stichting. Daarvoor heeft Albert Ramdin, minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, al financiële middelen toegezegd. “Het gaat om een bescheiden bijdrage, niet bedoeld om afhankelijk te worden van de Surinaamse regering, meer als een commitment aan ons werk. Bovendien: als je de inzet van de diaspora serieus neemt, moet je het professioneel opzetten”, zegt Ferrier. In afwachting van die financiële middelen en de benoeming van een directeur, is haar bestuur druk bezig met de voorbereidingen. “Vanuit Nederland is het enthousiasme enorm.”
Rondetafelgesprekken
De afgelopen maanden had het zeskoppige bestuur in Nederland zijn handen vol aan de zogenaamde rondetafelgesprekken: tientallen gesprekken met organisaties en personen om een beeld te krijgen van wat en wie de diaspora in Nederland doen en zijn. “Er gebeurt zoveel hier in Nederland, dat men ook niet altijd van elkaar weet waarmee men bezig is. Ons doel is om de diaspora bij elkaar te brengen, kijken waar de synergieën zitten”, zegt Ferrier, die naar eigen zeggen ‘heel positief’ is over wat de diaspora kan bijdragen aan de ontwikkeling van Suriname. “Er zijn al zoveel ideeën en er is zoveel realiteitszin.” Ferrier beseft als geen ander dat ‘het diasporaproject’ van Santokhi, die sinds zijn aantreden in juli 2020 op de diaspora leunt voor de opbouw van Suriname, pas aanslaat als het samen met Surinamers, in Suriname geïmplementeerd wordt.
Lees verder in het aprilnummer van de Parbode
Parbode Magazine is te koop in de winkel; ook een (online) abonnement afsluiten is mogelijk (www.parbode.com/abonneren/)