AstraZeneca, Sinopharm of Pfizer? – Parbode Sneak Peek
Nog altijd zijn er veel discussies over de zeldzame bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin, waardoor men in diverse landen de voorkeur geeft aan andere coronavaccins. Lange tijd had Suriname die luxe niet en moesten we het doen met grote AstraZeneca-donaties van India en Nederland. Totdat we in juli schenkingen van 10.000 doses Moderna-vaccins uit Nederland, 100.000 doses Sinopharm-vaccins uit China en 184.000 doses Pfizer-vaccins (Caricom/VS) kregen. Wat denkt de burger van de keuzemogelijkheid uit andere coronavaccins?
Door Redactie Parbode
De nationale COVID-19-vaccinatiecampagne schijnt gesmeerd te lopen, althans in de dichtstbevolkte gebieden. Inmiddels hebben tienduizenden zich ingeënt tegen het zeer besmettelijke longvirus. Daartegenover zijn er echter ook tienduizenden die twijfelen of zelfs nooit van plan zijn een COVID-19-spuitje in de arm te nemen. In juni enquêteerde ons Parbode Opiniepanel 1141 burgers en onderzocht wat ze van vaccinaties tegen COVID-19 vinden. Aangezien we in deze editie de schijnwerpers richten op degenen die wachtten of hebben gewacht op een ander vaccin, bijvoorbeeld het Chinese Sinopharm, is het interessant om te weten hoe Chinezen op onze enquête hebben gereageerd. Echter gaven slechts zestien geënquêteerden als etnische groep ‘Chinees’ op, waarbij van de vier Chinezen die niet waren gevaccineerd maar één op een ander vaccin wachtte.
Dit onderzoeksresultaat in juni is natuurlijk niet representatief voor deze bevolkingsgroep en staat in schril contrast met de praktijk van de maanden daarna. Duizenden Chinezen – voornamelijk nieuwkomers uit China – lieten zich vanaf 10 juli in het Politie Opleiding Centrum inenten met het Sinopharm-vaccin. Assembleelid Rui Wang zei tegenover Starnieuws dat hij in dit verband zo’n zesduizend personen heeft helpen registreren, waarvan tussen de 1200 en 1500 de Surinaamse nationaliteit bezitten. Volgens Wang hebben veel Chinezen in Suriname meer vertrouwen in Sinopharm, omdat familieleden en vrienden in het moederland positief zijn over dit vaccin.
Ook voormalig president Desi Bouterse en echtgenote lieten zich inenten met ‘Sino’. Ze deden dat op 17 juli tijdens de eerste NDP-vaccinatiedag in partijcentrum OCER. ‘De wereldgezondheidssituatie is inderdaad drastisch aan het veranderen. We moeten afgaan op de deskundigen’, motiveerde Bouterse zijn keus om zich eindelijk tegen COVID-19 te laten vaccineren. Naar zijn zeggen heeft zijn medische team hem geadviseerd ‘Sino’ in plaats van ‘Astra’ te nemen. Overigens gaven Bouterse en echtgenote tijdens de vaccinatiedag aan dat ze het liefst helemaal geen vaccin hadden genomen. ‘Waarom we Sinopharm hebben genomen, is omdat het op de traditionele manier is gemaakt’, verklaarde gewezen first lady Ingrid Bouterse-Waldring.
Ook oud-parlementsvoorzitter en NDP-topper Jennifer Geerlings-Simons liet zich op die dag inenten met Sinopharm. Zij merkte op dat zij rustig heeft gewacht, totdat zij een vaccin tegenkwam dat op de traditionele manier is gemaakt.
Ex-president Bouterse gaf tegenover journalisten ten slotte zijn mening over onder meer het AstraZeneca-vaccin: ‘Ik heb geen problemen daarmee. Het is zo moeilijk om over dat vaccin te praten, omdat de berichten zeer verwarrend zijn. Eigenlijk wachtte ik op het Sputnik-vaccin dat ik makkelijk zou kunnen gebruiken of – indien de Cubanen klaar waren met hun proces – het vaccin van Cuba’.
Wachten op ander vaccin
Terug naar de enquête. Ons Parbode Opiniepanel stelde aan 1141 burgers de vraag ‘Hoe staat u tegenover COVID-19-vaccinaties?’. Uit de acht opties die beschikbaar waren, kozen 61 respondenten voor ‘Ik ben nog niet gevaccineerd tegen COVID-19 en zal dat alleen doen als ik met een bepaald vaccin word gevaccineerd’.
Lees dit artikel verder in het septembernummer van de Parbode, ook online verkrijgbaar