Keverexpert Auke Hielkema: ‘Over het algemeen zijn kevers niet makkelijk te vinden’ – Parbode Sneak Peek
Auke Hielkema is dé keverexpert van Suriname. Hij heeft meer dan tweehonderd soorten bladsprietkevers (Scarabaeidae) in ons land verzameld, en over deze insecten heeft hij diverse wetenschappelijke publicaties uitgebracht. “Als kind ben ik ermee opgegroeid”, vertelt hij.
Tekst Lisanne Waridjan
Auke Hielkema (49) is geboren in Gouda (Nederland), maar woont al jaren in Suriname. “Mijn vader, Meindert Hielkema, verzamelt al heel lang kevers, in het bijzonder de bladsprietkevers. Dat zijn de kevers waarvan ik dus het meeste weet. Als ik als kind ergens een kever zag, dan nam ik die voor hem mee. Ook wanneer ik voor werk in het buitenland was en een vergunning had, dan stuurde ik kevers op naar Nederland”, vertelt hij over de oorsprong van zijn hobby.
Hielkema heeft een bachelorgraad in tropische bosbouwkunde. Voor het afstuderen heeft hij stage gelopen in Suriname bij de Stichting Natuurbehoud Suriname, Stinasu. Daarna deed hij vrijwilligers- en uitzendwerk in diverse landen. Hielkema keerde terug naar Suriname en werkte opnieuw voor Stinasu op de educatieve afdeling. Daarna werkte hij drie jaar als beheerder bij de Paramaribo Zoo. “Sindsdien probeer ik op diverse manieren inkomen te vergaren en zoveel mogelijk tijd te besteden aan het onderzoeken van de natuur hier.” Hielkema, die ook natuurgids is, zegt het leuk te vinden om mensen dingen te laten zien, waarvan ze niet eens wisten dat die bestonden. Hij heeft een bestand met meer dan 15.000 foto’s van Surinaamse insecten.
Bijzondere kevers
In 1949 werden in bosananasplanten van de soort Vriesea splendens op het Nassaugebergte zeven kevers gevonden door de gouvernementsbioloog dr. Geijskes die diverse expedities heeft uitgevoerd. De kevers die terechtkwamen in een museum in Nederland werden in 1984 beschreven door een vriend van de vader van Auke Hielkema. Die soort kreeg toen de naam Bdelyrus geijskesi, echter was die keversoort sinds 1949 niet meer aangetroffen.
Lees dit artikel verder in het augustusnummer van Parbode. Nu ook een digitaal abonnement mogelijk