Klanten Clico voelen zich bedonderd
Het zal je maar gebeuren: je hebt een aardig bedrag bij elkaar gespaard of een leuke erfenis gekregen dat je veilig denkt te gaan beleggen. Maar opeens blijkt die zo betrouwbare financiële instelling niet zo betrouwbaar en ben je je appeltje voor de dorst van de ene op de andere dag kwijt. Een nachtmerrie die voor de klanten van Clico Suriname uit dreigt te worden.
Begin juli werd een deel van de klanten van Clico door de bewindvoerders uitgenodigd voor een vergadering om de stand van zaken te bespreken. Met de nadruk op ‘een deel’, want tientallen beleggers waren ‘door misverstanden’ niet uitgenodigd. Maar wie wel mocht komen en aanwezig was, had na afloop een naar gevoel.
De meeste klanten willen hun geld direct terug, maar dat zal moeilijk gaan. Want de bankrekeningen van Clico zijn nagenoeg leeg en op het geld na dat er nog wel is, is door grote schuldeisers via de rechter beslag gelegd. Maar het grootste deel van het ingelegde geld van klanten blijkt in 2007 en 2008 naar het buitenland te zijn gesluisd. Zo verdween vijftien miljoen USdollar via de Bahamas naar een, naar later bleek, geflopt bouwproject in Florida.
Ongeloof
Vooral woede en ongeloof heersen onder de gedupeerden. “Tijdens die besloten vergadering kregen we nauwelijks antwoord op de vele vragen waar we mee zitten”, verzucht een vrouw die meer dan tienduizend euro heeft ondergebracht bij Clico. “We willen weten waar we aan toe zijn, maar ze vertelden ons niets. Er zijn geruchten dat een topmedewerker van Clico er met miljoenen dollars vandoor is gegaan en dat grote beleggers, waaronder politici, hun geld wel terug hebben gehad. We weten niet of het waar is, omdat men geen openheid van zaken wil geven. Terwijl het wel om óns zuurverdiende geld gaat.”
Clico Suriname, is een dochterbedrijf van CL Financial, is voortgekomen uit het in 1937 in Trinidad opgerichte Clico, dat zich in eerste instantie concentreerde op verzekeringsactiviteiten en geleidelijk aan ook de bankwereld betrad. Pas na 1993 maakte de onderneming een explosieve groei door en werden ook buiten de financiële sector enorme investeringen gedaan.
Schuld
Zoals bij zoveel financiële instellingen ging het ook bij CL Financial bij het uitbreken van de wereldwijde crisis vorig jaar volledig mis. Het jarenlange mismanagement gooide daar nog een schepje bovenop. De vele dochterondernemingen, waaronder Clico Suriname, werden in de val meegesleurd. Het Surinaamse bedrijf laat een schuld achter van minimaal 28 miljoen USdollar.
Terwijl de Surinaamse regering en de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in de kwestie een zeer passieve houding aannemen, hebben de autoriteiten in Trinidad direct ingegrepen na de ondergang van moedermaatschappij C.L. Financial Group, waar de problemen een jaar geleden begonnen. De regering nam via de Centrale Bank het bedrijf over, zoals dat ook gebeurde met financiële instellingen in onder meer de Verenigde Staten en Nederland.
Tot nu toe heeft Trinidad bijna zeventig miljoen US-dollar gereserveerd om het voortbestaan van het bedrijf te garanderen en de klanten tegemoet te komen. Waarschijnlijk is een veelvoud nodig om alle schuldeisers tegemoet te komen. Volgens premier Patrick Manning van Trinidad en Tobago is met regeringen van de landen waar het bedrijf vestigingen heeft, afgesproken dat zij elk een deel van de last zullen dragen om de onderneming weer gezond te maken.
Vertrouwen
Veel Clico-klanten vragen zich af wat de rol van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in de hele kwestie is geweest en waarom deze instelling als financieel toezichthouder niet veel eerder heeft ingegrepen. En ook niet bereid is om garant te staan om gedupeerden te compenseren. “De Centrale Bank heeft eerst haar werk niet gedaan door geen controle uit te oefenen en nu het mis gaat neemt ze geen enkele verantwoordelijkheid. Dat betekent dat je in Suriname als spaarder dus geen enkel vertrouwen kan hebben in financiële instellingen”, zegt de 54-jarige Heleen.
Zij heeft naar eigen zeggen ruim veertigduizend euro belegd via Clico. “Het merendeel heb ik via een erfenis gekregen. Een mooi spaarcentje voor als ik met pensioen ben. Want van de AOV en een klein pensioentje kun je in Suriname natuurlijk niet rondkomen. Ik had het eerst op een bankrekening in Nederland staan, maar vanwege de aantrekkelijke rente heb ik het grootste deel toch naar Clico overgeheveld. Daar speelde bij mee dat ik als Surinaamse eigenlijk vond dat ik het in mijn eigen land moest beleggen. Clico leek mij een betrouwbare instelling.
“Als ik had geweten dat overheid zo laks is bij het uitvoeren van haar controle, dan had ik het natuurlijk in Nederland gelaten. Wat nu gebeurt, is pure diefstal. Terwijl de bazen van Clico waarschijnlijk met een gouden handdruk ongestraft van het leven mogen gaan genieten en de Centrale Bank en de minister van Financiën hun handen in onschuld wassen.” Hoe het nu verder moet en of ze ooit nog iets van hun geld terug zien, weten de Clico-klanten niet. Aan het bedrijf is inmiddels surseance van betaling verleend. En het wordt hoogstwaarschijnlijk overgenomen door concurrent Self Reliance. Maar ook dat biedt geen enkele garantie voor de Clico-gedupeerden. Heleen: “Iedere cent die ik nu overhoud zet ik op mijn Nederlandse bankrekening. En ik weet van tientallen andere mensen dat ze hetzelfde doen. Als iedereen het zou doen, dan berokkent dat de Surinaamse economie enorme schade. Maar dat interesseert de verantwoordelijke politici die in de zaak-Clico enorm hebben gefaald kennelijk niet.”
Waakhond
Inmiddels hebben de regeringsleiders van de Caricom tijdens de dertigste reguliere vergadering in Guyana besloten dat een zogeheten College van Toezichthouders wordt opgezet. Het wordt een instituut dat als waakhond moet gaan fungeren voor financiële instellingen zoals banken en verzekeringsmaatschappijen in de regio. Voor de klanten van Clico lijkt dit besluit als mosterd na de maaltijd te komen, hun geld is waarschijnlijk als sneeuw voor de zon verdwenen.
Ondanks herhaalde verzoeken bleven reacties van Clico, de Centrale Bank van Suriname en het ministerie van Financiën uit.