Knikkers verzamelen in verkiezingstijd: een overlopersoverzicht – Parbode Sneak Peek
Enkele maanden geleden berichtte Parbode over het drukke verkeer binnen ons meerpartijenstelsel. Over en weer wordt er overgelopen naar andere politieke partijen. Het overlopen geschiedt voornamelijk tussen NDP, VHP en ABOP, en in mindere mate de NPS, maar ook de kleinere partijen laten zich niet onbetuigd. Het is interessant om te onderzoeken wat de redenen zijn geweest voor deze overloperij; en of het inderdaad zo veelvuldig gebeurt als we denken.
Tekst Renate Sluisdom
We bekijken eerst of de Surinaamse situatie uniek is. ‘Plat opportunisme, ideologische herdefiniëring of simpel lijfbehoud. Politieke overloperij is van alle tijden’. Met deze quote opent het Belgische dagblad De Morgen in 2014 een artikel over politieke overloperij. Ook de website van het Nederlandse NRC Handelsblad vindt dat het geen vreemd verschijnsel is, en noemt overlopers liever ‘ervaren politici’ in een artikel in 2017. Geen unieke situatie in Suriname dus. Wanneer begon het? Sinds Bouterse in het machtscentrum kwam in de jaren negentig? Of sinds George Hindori in 1975 de politieke moed opbracht om stelling te nemen tegen de VHP waar hij de op een na belangrijkste persoon was? We kunnen daarover van mening verschillen. I
n ieder geval is duidelijk, dat het aantal overlopers per jaar en per partij verschilt. De krantenlezer wordt van tijd tot tijd ‘opgeschrikt’ met het nieuws dat er weer een bekende of onbekende Surinamer naar een andere partij stapt, of een eigen partij opricht. In een artikel dat in 1999 in de Nederlandse Volkskrant verschijnt, stelt psycholoog en politicus Roy Bikharie: ‘Dit (Suriname, red.) is nog altijd het land van de politieke overlopers’. Hij moet daarbij enerzijds gedoeld hebben op de situatie binnen de VHP waarbij een groep zich afzonderde en uiteindelijk een eigen politieke partij, de BVD, begon. Anderzijds had de politiek rond die periode te maken met de NDP van Bouterse en DNP 2000 van Jules Wijdenbosch, welke laatste zich eind 2008 weer aansloot bij de NDP. De situatie toen was nog redelijk overzichtelijk, en we kunnen nog geloven in verschil in politieke ideologie. Maar het aantal overlopers over en weer, begint zoetjesaan de pan uit te rijzen. Althans, zo lijkt het.
Onderzoeksvragen
We proberen met dit artikel feitelijke antwoorden te geven op een aantal prangende vragen, zodat we met zijn allen door de bomen het bos weer zien. Wat we willen weten is: Welke individuen (politieke exponenten) stapten over naar een andere partij? Om hoeveel individuen gaat het? Welke redenen liggen er, per individu, ten grondslag aan het overlopen? Welke partij heeft de meeste aanwinsten en de minste uittreders en komt dus als ‘winnaar’ uit de bus? Hoe zit het met het aantal politieke overlopers in of vlak voor een verkiezingsjaar? We doorzochten verschillende nieuwssites en dagbladen en plaatsten al deze informatie tot medio 2019, voor u op een rijtje.
Het hele artikel is te lezen in de septembereditie van Parbode.