Koperen feest Radio 10
Radio 10 viert feest, want de ‘Magic FM’ bestaat op 10 juni 12,5 jaar. In die periode is het commerciële station uitgegroeid tot verreweg het populairste van Suriname, zo bleek tijdens een onafhankelijk onderzoek in 2006/2007. Werner Duttenhofer stond aan de wieg en is ook nu als directeur nog altijd de motor, mede aangedreven door zijn vrouw en presentatrice Gerda. “Onze formule heeft gewerkt.”
“Ik ben bij de radio begonnen en ik wil ook bij de radio eindigen”, zegt Werner op de vraag waarom hij destijds Radio 10 heeft opgezet. ‘In 1963 ben ik als omroeper begonnen bij Apintie, daarna heb ik bij ABC onder André Kamperveen en nog later bij Rapar gewerkt. Vervolgens heb ik tien jaar in de reclamewereld gewerkt en tien jaar in de horeca, onder meer als diskjockey in Cartouche in het gebouw van Krasnapolsky. Met Radio 10 ben ik weer teruggegaan naar waar ik was begonnen.” De keuze voor een eigen station was volgens hem logisch. “Bij andere stations moet je altijd werken volgens hun vaste format. Ik wist echter waar ik naar toe wilde, ik kende heel veel luisteraars en besefte wat zij wilden. Door de revolutionaire periode was de Surinaamse radiowereld slap geworden, ik wilde de dynamiek terugbrengen. Met een goede kwaliteit, goede presentatie en een strakke programmering. Die formule heeft gewerkt, waardoor het commercieel goed haalbaar is. Radio 10 kan bij bedrijven niet buiten de advertentiepakketten worden gehouden.”
De naam lag bij de oprichting voor de hand. “Toen ik telde het hoeveelste commerciële station we zouden worden, kwam ik uit op tien. Dus het werd Radio 10. Doordat in Nederland Radio 10 Gold bestaat, dachten veel mensen dat wij ook een Nederlands station waren. Maar dat is absoluut niet waar, er is geen enkele verbintenis. Het is gewoon toeval. Op 10 december 1996 zijn we de lucht ingegaan. We hadden eigenlijk om tien uur ’s morgens willen starten, maar dat lukte helaas niet. Uiteindelijk begonnen we om half zeven ’s avonds met uitzenden. Met de tune ‘Sranan Kondre’ van The Stan Lokhin Band, om te benadrukken dat we een echt Surinaams station zijn.”
Aanstichter
Gerda wil het verhaal de wereld uithelpen dat Radio 10 het bestaan te danken heeft aan de regering-Wijdenbosch, die vergunningen voor radio- en televisiestations uitdeelde alsof het puntbroodjes waren. “Dat is absoluut niet waar, wij hebben de vergunning van de Front-regering gekregen, dus vóór het aantreden van de nieuwe regering in dat jaar. Johnny Kamperveen van ABC was de grote aanstichter van het gerucht. Volgens hem zouden we NDP-paars zijn.” Afgunst aan de zijde van Kamperveen speelde daarbij een belangrijke rol, vermoedt Gerda. “Werner had jaren voor ABC gewerkt, zowel vóór de decembermoorden als na de herstart van het station in 1994. Toen als freelancer. Johnny kende de capaciteiten van Werner en wist dus dat hij iets goeds zou opzetten. In 2000 begon hij zelfs gewoon te kletsen dat Radio 10 een cadeautje van Bouterse was. Eerst heeft Werner daar niet op gereageerd maar toen ging Johnny door onder het motto ‘wie zwijgt stemt toe’. Toen heeft Werner via een advocaat Kamperveen gedwongen zijn uitspraken in te trekken en die in het vervolg ook achterwege te laten.
“Overigens heeft Radio 10 in de groei nooit last van deze hetze gehad, het was bijvoorbeeld voor adverteerders geen reden om weg te blijven. Ik denk dat dit komt omdat wij origineel, creatief en dynamisch zijn. We werken aan leuke dingen, die nieuw zijn in het Surinaamse radioland. Zoals ‘Seventies at seven’, dat Werner spontaan bedacht en dat vanaf het eerste moment een enorme hit was. Je ziet ook dat heel veel andere stations in de loop der jaren dingen van ons hebben overgenomen.”
Krantenoverzicht
Haar man Werner noemt een voorbeeld: “Voor de komst van Radio 10 bestond het krantenoverzicht bij radiostations uit berichten uit het Algemeen Dagblad en De Telegraaf. Dat vond ik belachelijk, we hebben hier immers onze eigen kranten. Dus zijn wij begonnen met het voorlezen van berichten uit De Ware Tijd en De West. Dat is ook een enorme push voor die kranten geweest. Ik spreek wel eens mensen die zeggen ‘Werner, ik luister ’s morgens eerst naar jullie krantenoverzicht, als ik iets interessants hoor dan koop ik die krant’. Tegenwoordig hebben heel veel radiostations een Surinaams krantenoverzicht.
“Vanaf het eerste moment is de nadruk gelegd op de kwaliteit. Alle apparatuur, met uitzondering van de zender en de mast die we in Amerika hebben gekocht, is geleverd door Triple Audio uit Nederland, een van de toonaangevende bedrijven op het gebied van audio-installaties. Radio 10 was het eerste station dat de exacte tijd in Suriname brengt middels een zogeheten GPS/DCF computer. Op diverse plekken in de studio kom je DCF-klokken tegen die altijd de juiste tijd aangeven, doordat zij zich synchroniseren met een tijdbasis die via radiogolven wordt uitgezonden. Deze DCF-impulsen worden kunstmatig opgewekt door deze computer. De computer ‘weet’ de exacte tijd, doordat hij is gekoppeld aan een GPS-satelliet ontvanger, die naast geografische gegevens de datum en exacte tijd (UTC) uitsturen. Vervolgens berekent de computer hieruit de lokale tijd voor Suriname.
Werner: “Dus het nieuws om twaalf uur begint bij ons echt om twaalf uur, je kunt je klok ermee gelijk stellen. Het zijn hele kleine dingen, maar die vind ik wel belangrijk.”
De directeur zegt trots te zijn wat hij met zijn ‘geweldige en deskundige team’ heeft bereikt. “Het klinkt misschien een beetje onbescheiden, maar wat wij doen is tegenwoordig in radioland wel de norm. Nogmaals, kwaliteit staat voorop en we hebben een goed bereik en zijn via internet te beluisteren. Bovendien zijn we in onze verslaggeving objectief; ik benadruk altijd bij onze mensen dat ze absoluut geen waardeoordeel aan iets mogen geven. En wat zeker belangrijk is: we zijn een echt Surinaams radiostation, dus geen Javaans, Creools of Hindostaans. We zijn er voor elke etnische groep en daar zijn we goed in geslaagd, gezien de variatie aan luisteraars.”
Werner, die op 28 mei 65 jaar werd, zegt zijn werkzaamheden de komende jaren af te zullen bouwen. “Ik bruis nu nog altijd van de energie en heb er enorm veel zin in, maar op deze leeftijd begin je wel aan overdragen te denken. Dat vergt tijd, want er moet natuurlijk wel iemand komen die gemotiveerd is en de kwaliteit van Radio 10 waarborgt. We hebben de top bereikt en dat is leuk, maar daar ook blijven en het nog beter doen is een heel ander ding. Ook al is er over een paar jaar een opvolger, ik blijf wel altijd vanaf een afstand meekijken.”
Controlfreak
“Nee, ik ga niet mee afbouwen”, zegt Gerda resoluut. Zij is als presentatrice vooral bekend van het dagelijkse programma ‘Club Tropicana’ en het wekelijkse ‘Sabor Con Calor’ en enkele keren uitgeroepen tot beste radio-omroepster van Suriname.
“Ik moet altijd een beetje lachen als Werner zegt dat hij gaat afbouwen, want ik geloof dat niet zo. Misschien dat hij de kleine dingetjes er omheen door anderen kan laten doen, maar hij is zo’n controlfreak dat hij er altijd bij betrokken zal blijven. Hij zegt wel eens dat we meer moeten gaan reizen, maar eerlijk gezegd mis ik het radio maken al enorm als ik twee weken op vakantie ben. We beleven allebei zoveel plezier aan het radio maken, dus het is een goed idee geweest dat we er destijds mee begonnen zijn.”
The magic crew Behalve Werner en Gerda Duttenhofer zijn uiteraard nog tientallen andere mensen verantwoordelijk voor een goed verloop van de dagelijkse uitzendingen. De zogeheten ‘Magic crew’ wordt gevormd door presentatoren van wie de namen in Suriname inmiddels een begrip zijn: Steven van Frederikslust is de meest ‘flitsende reporter’ van Radio 10. Hij is omroeper van het eerste uur bij Radio 10, maar timmert sinds oktober 1990 aan de weg in radioland. Zijn populaire belprogramma ‘90 seconden’, dat iedere zaterdagochtend wordt uitgezonden, levert steevast pittige reacties op. Hij is daarnaast zeer vaak op televisie te zien, zowel in commercials als in de hoedanigheid van presentator bij de meest uiteenlopende shows. Van Frederikslust staat bekend om zijn onuitputtelijke bagage aan muziekkennis. Elias Khodabaks begon ooit als populaire tienerdiskjockey bij een hitzender onder de jongeren in januari 1996, maar stapte in juni 1998 over naar Radio 10. Hij werkt daarnaast als fotograaf voor onder meer de populaire website www.partypixsuriname.com Roberto Lindveld begon tijdens zijn studietijd als presentator van een jongerenprogramma bij een lokaal station. Uiteindelijk belandde hij bij Radio 10 waar hij zich, behalve als een omroeper met een aangename stem, ook wist te ontpoppen als een onmisbare productiemedewerker. Hij is onder meer belast met het screenen van de playlist voor de nachtuitzending ‘Roomservice’. Op de zondagmorgen presenteert hij ‘Tussen zeven en negen’. Ashna Phoelsingh kennen de meeste Surinamers vooral als nieuwslezeres bij de STVS. Via haar zus werd ze geïntroduceerd bij Radio 10, waar ze thans dienst doet als nieuwspresentatrice en redactielid van de newsroom. De televisiecampagne in verband met de introductie van de Surinaamse Dollar, enkele jaren geleden, waarbij zij medepresentatrice was van het ‘SRD Journaal’ gaf haar definitieve bekendheid in de huiskamers. Ryan Rozenblad begon zijn radiocarrière als tiener bij een lokale zender en werkt sinds 2004 bij Radio10. Hij is host van de ‘Midweek Factory’ en is in het weekend vooral verantwoordelijk voor de nightshift. Sharon Sastrosoedjono staat vooral bekend als een begenadigd zangeres. Ze deed mee aan de finales van Suripop 8 en 12, maar is sinds oktober ook omroepster bij Radio 10. Peter Waterberg debuteerde in oktober 2006 bij Radio 10 als presentator. Daarvoor was hij al werkzaam bij een ander radiostation. Ralph Wondel werd in mei 2005 presentator bij Radio 10. Hij begon met de weekendagenda ‘Places to go’ en heeft naast reguliere omroepshifts ook gerichte programma’s onder z’n hoede, zoals ‘What’s Hot’. Bovendien is hij de webmaster van www.radio10.sr. |