Kortweg: Leren voor het leven
Wat leren kinderen op de basisschool? Ze leren lezen en schrijven, optellen en aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Ze leren feiten over de natuur en de geografie van ons land en ver daarbuiten. Ze leren feiten uit de geschiedenis van ons land en ver daarbuiten. Niet dat ze al die kennis hun hele leven onthouden. Niet dat ze al die kennis nodig hebben in hun latere leven Maar wel voor de toets.
Tekst Anne Huits
Wat hebben leerlingen níet geleerd tijdens die acht jaar basisonderwijs en een aantal jaren voortgezet onderwijs, of ze nou altijd zijn overgegaan of ooit zijn blijven zitten? Als we mogen afgaan op het voorval in Brokopondo, hebben die leerlingen kennelijk nog niet geleerd hoe ze kunnen omgaan met hun eigen emoties en die van anderen. En er zijn óf geen lessen verzorgd in de basisbegrippen van conflicthantering, óf de inhoud van die lessen is de leerlingen in Brokopondo en mogelijk ver daarbuiten niet bijgebleven.
En dan de leerkrachten. Wat hebben zíj kennelijk nog niet geleerd, of ze nu bevoegd zijn, of niet bevoegd? De leerkrachten van Brokopondo en vermoedelijk ook ver daarbuiten hebben tijdens hun opleiding tot leerkracht kennelijk niet geleerd om als collega’s samen te werken en elkaar te ondersteunen. Immers, waar waren ze, de directeur van de school, de onderdirecteur, de overige leerkrachten, bevoegd of niet bevoegd, om hun sleurende collega in zijn handelingsverlegenheid bij te staan?
Even een heel klein vraagje tussendoor: wie is er eigenlijk en uiteindelijk verantwoordelijk voor het benoemen van al die bevoegde of niet bevoegde leerkrachten aan de scholen in ons land?
Gelukkig waren die leerkrachten er wel om zich solidair te verklaren met hun onbevoegde collega, toen de minister slagvaardig diens ontslag aankondigde. Uiteindelijk is de hele kwestie in Brokopondo in der minne geschikt. Intussen is er in onderwijskringen een nationale dialoog op gang gekomen en afgerond. Het resultaat is dat de leerlingen in de toekomst langer verplicht de school zullen bezoeken. Leerlingen mogen niet meer blijven zitten en er moet meer aandacht komen voor creativiteit en communicatie.
En nu maar hopen dat er in het nieuwe curriculum minder nadruk wordt gelegd op het zinloos reproduceren van feitjes en weetjes, het oplossen van onmogelijke rekenkundige vraagstukken. En bidden dat er werkelijk meer aandacht komt voor die vaardigheden die mensen hun hele leven goed kunnen gebruiken. Vaardigheden zoals uiting geven aan gevoelens en op een acceptabele manier omgaan met conflicten.