Kortweg: Lessen van draagmieren – Parbode Sneak Peek
Wanneer je, zoals ik, al jaren woont aan de rand van ons zoölogisch park en het gebied dat valt onder de Stichting Natuur Parken (Stinapa), dan kom je allerlei gedierte tegen: slangen, kaaimannen, luiaards en regelmatig ook een kudde draagmieren.
Tekst Anne Huits
In het gebied dat beter bekend is onder de naam Cultuurtuin, dienen bezoekers terdege rekening te houden met voorbij razende auto’s, een verschijnsel dat, voor zover mij bekend, in geen enkel ander park in de wereld valt waar te nemen. Maar dat terzijde. Ja, wij leven in een bijzonder land.
Over die draagmieren wil ik het deze keer hebben. Ons land mag dan een bijzonder land zijn, draagmieren, lieve mensen, zijn uitzonderlijke diertjes. Aan het hoofd van iedere mierengemeenschap staat een koningin die enorm veel eitjes kan leggen. Een vrouw aan top, het kan! Alle mieren hebben één gezamenlijk doel, namelijk het voortbestaan en het welzijn van de ganse kolonie.
Er is binnen de kolonie een duidelijke hiërarchie, een transparante manier van communiceren en een heldere taakverdeling. Kennelijk is er onder de bevolking van de kolonie ook voldoende draagvlak om het doel te heiligen met de middelen voorhanden, zich te schikken naar de toebedeelde taken en die taken, waar iedereen binnen die gemeenschap zich aan heeft gecommitteerd, naar behoren uit te voeren.
Zo leggen de werkers bijvoorbeeld enorme afstanden af. Geen enkel obstakel kan ze weerhouden om nu eens alle jasmijnstruiken in de omgeving te ontbladeren, dan weer alle rozenstruiken.
Lees het hele artikel in het septembernummer van Parbode