Kortweg: Pang, pang
Normaal gesproken bemoei ik me niet met Amerika. Maar nu ik een oplossing heb voor het hele probleem, mag ik mijn mond niet houden. Wat is het probleem? Laten we eerst een paar feiten op een rijtje zetten. Tijdens de eerste vier dagen van augustus gebeurt het volgende: op 2 augustus zijn er schietincidenten in Maryland en Virginia. In Maryland vallen er drie doden en een gewonde. In Virginia vallen twee doden en drie gewonden. De volgende dag is het raak in Texas. Daar vallen er 20 doden en 26 gewonden. Op diezelfde dag, of de vroege ochtend van de volgende dag, zijn er in Ohio 10 doden en 27 gewonden te betreuren. Resultaat tijdens het eerste weekend van augustus: 35 doden en 57 gewonden.
Tekst Anne Huits
Het zijn feiten over het machtigste en mooiste land van de wereld, althans dat laatste hoor je de bewoners van dat land vaak zelf zeggen. In dat geweldigste – of is het gewelddadigste – land zijn er zestien keer zoveel schietpartijen als bijvoorbeeld in Duitsland. Elke week is er wel een schietpartij, op een school, in een winkelcentrum, in een park.
Hoe komt het nou toch dat, wat het aantal schietincidenten betreft, Amerika al jaren onbedreigd aan de absolute top staat? Dat komt door internet, of door gewelddadige videospelletjes, meent de ‘machtigste’ man van dat land. Het geweer treft geen enkele blaam. Even kijken of het kan kloppen. Ook toen er nog geen internet was, kende men in dat machtige land schietpartijen. In alle landen van de wereld spelen jongeren videospelletjes en toch zijn er aanmerkelijk minder schietincidenten.
Tussen haakjes, in Nieuw Zeeland zijn er in maart van dit jaar twee aanslagen gepleegd. Er vallen 51 doden. Het bezit van automatische en semiautomatische wapens wordt per direct verboden. Bewoners kunnen hun verboden bezit tegen vergoeding van de hand doen aan de overheid. Daar kan kennelijk wel wat in Amerika tot nu toe niet is gelukt.
Iedere volwassen Amerikaan mag een wapen hebben volgens de grondwet van dat land, om zichzelf te beschermen. Die wet dateert van het jaar 1788, de tijd van pang, pang! Hadden de mensen toen al automatische geweren? Nee, pas in 1884 verschijnt het eerste semiautomatische geweer en aan het begin van de twintigste eeuw zijn volautomatische grote broer, het machinegeweer. De oplossing ligt voor de hand: het heilige tweede mandement blijft onaangetast. Iedereen mag zichzelf beschermen met een schietapparaat, maar wel met een wapen zoals dat in de jaren tachtig van de achttiende eeuw door George Washington bedoeld is. Pang, pang!
Dit artikel lees je in de oktobereditie van Parbode.