Kunstenaar Marcel Pinas: ‘Moengo moet een hotspot worden’ – Parbode Sneak Peek
Al jaar en dag timmeren de bewoners van Moengo aan de weg om het tot wasdom te brengen. Na de Binnenlandse Oorlog bleek het stadje aan zijn lot overgelaten en kwam ontwikkeling niet snel op gang. Genoeg reden voor beeldend kunstenaar Marcel Pinas om de mouwen op te stropen.
Pinas (47) is geboren te Pelgrimkondre, een dorpje in de buurt van Moengo. Toen hij dertien was, zei zijn vader dat hij beter naar de stad kon gaan voor verdere scholing. Daar ontdekten de leraren op het mulo zijn tekentalent. Zo kwam hij terecht op het Nola Hatterman Instituut. Later werd hij uitgezonden naar Jamaica, waar hij zich verder specialiseerde.
In de loop der jaren realiseerde de kunstenaar zich dat binnenlandbewoners heel veel kennis hebben die het waard is om te delen buiten de grenzen. “Die mindshift dat wij de formule hebben om de wereld te veranderen, moet teweeggebracht worden”, zegt hij. Het initiatief een Moengofestival te organiseren, vloeide voort uit dat idee. Deze jaarlijkse activiteit is voor de zesde keer gehouden in het bauxietstadje. Elke keer met een ander thema. Het is een platform voor eenieder, biedt de ruimte voor talentontwikkeling en wil de economische ontwikkeling op gang brengen.
Professionaliteit voor succes
“De economische situatie mag geen negatieve invloeden hebben op wat wij met het festival willen bereiken. Wij moeten creatief zijn om dat te omzeilen en mensen te mobiliseren. Als je dat kan dan is het alvast een plus.” De kunstenaar geeft toe dat er in het prille begin ups and downs waren. “Maar de Moengonezen zijn het gaan koesteren en beseffen wat de waarde is van het festival.”
Vanwege de geboekte successen kijken nu niet alleen de Moengonezen ernaar uit, maar ook buitenlanders proberen hun vakantie erop af te stemmen. Ze informeren van tevoren wanneer het plaatsvindt. De mobilisatie en het unieke van het project trekken de meeste aandacht. Deze keer begon het festival eerder vanwege een bijzondere tentoonstelling. Het Polo Boto-event is ook een programmaonderdeel, waaraan diverse bevolkingsgroepen deelnemen. Het Moengofestival, met deelnemers uit onder andere Frans-Guyana, Venezuela, Nederland en België, stond dit keer geprogrammeerd voor 17 augustus tot en met 23 september.
“We zijn een jaar lang bezig met de voorbereidingen. Bepaalde obstakels ontstaan vaak door onwetendheid, maar communicatie is een belangrijk middel om knelpunten op te lossen. Daarnaast komen we regelmatig in de media. Wanneer mensen begrijpen waarmee we bezig zijn, is het een beetje makkelijker om het festival te ondersteunen. Natuurlijk zijn er sponsoren en vrijwilligers, maar alle kosten bij elkaar bedragen zo’n 150.000 euro.” De inkomsten gaan naar de sociale projecten die worden ontplooid in het district.
Lees het hele artikel in het oktobernummer van Parbode