Kunstenaar Paul Woei verwezenlijkt levenswerk over Chinese contractarbeiders – Parbode Sneak Peek
Gedurende zijn kunstcarrière wilde beeldend kunstenaar Paul Woei (85) nog graag twee wensen realiseren. De eerste, de uitgave van een biografisch kunstboek over zijn zeer omvangrijke en veelzijdige oeuvre over de afgelopen zeven decennia, werd vorig jaar verwezenlijkt. En volgende maand verschijnt Srefidensi begon met één cent birambi op azijn, een rijk geïllustreerd fotoboek over de komst van de Chinese contractarbeiders, met unieke familieverhalen en wetenswaardigheden door Woei opgetekend. De realisatie van deze twee wensen was een rib uit zijn lijf, maar Woei is zeer voldaan met de finalisering van beide projecten.
Tekst Redactie Parbode
Beeldend kunstenaar Paul Woei behoort tot de laatste oude meesters van de Surinaamse kunstwereld. Hoewel de kunstnestor nog altijd met evenveel passie schildert, beeldhouwt en boetseert in zijn atelier op Uitvlugt, wierp hij zich in de afgelopen jaren ook volop op het vastleggen van de bijzondere verhalen en ontmoetingen die hij over een periode van meer dan zeventig jaar bijhield. Daarnaast werkte hij naarstig aan het archiveren van zijn werk als kunstenaar. Op zijn 84ste verjaardag werd het biografische Through the Eyes of Paul Woei gelanceerd, een selectie van zijn visuele kunstwerken geïnspireerd door het Amazoneregenwoud en zijn mensen.
In oktober presenteert hij zijn levenswerk over de Chinese contractarbeiders in Suriname. “Het boek gaat over de reden waarom de contractarbeiders overzee zijn gegaan, hoe ze het hebben overleefd, hoe groot hun bijdrage is voor de nieuwe civilisatie in de strafkolonie Suriname en wat ze als erfenis hebben achtergelaten.”
Woei, wiens officiële achternaam Woei A Tsoi is, merkt op dat veel Chinese nazaten op zoek zijn naar hun roots en veel vragen hebben over hun Chinese voorouders. De geschiedenis van de Chinese contractanten op de plantages is echter in de Surinaamse annalen slechts summier opgetekend. Alleen terloops komt het onderwerp ter sprake en ook dan lang niet altijd waarheidsgetrouw en te vaak neerbuigend over hen. De door hen geleverde prestaties werden bovendien botweg genegeerd. Woei wil dat middels zijn boek rechtzetten en het werkelijke verhaal van deze voorouders naar buiten bekendmaken; hun verhaal dat tot nu toe nooit gedeeld is buiten de eigen familiekring. Voor de kunstnestor was het erg fascinerend om van nazaten van de Chinezen over hun familiegeschiedenis te vernemen, en om vergeelde foto’s of documenten van voorouders in handen te mogen houden. Al op jonge leeftijd verzamelde hij deze informatie.
Lees dit artikel verder in het septembernummer van Parbode, te koop in de winkel (in Suriname)
Voor informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement, klik op www.parbode.com/abonneren