Kunstschatten
Wat zien we?
Een portret van een vrouw in felgekleurde klederdracht. Het lijkt of ze iets op het hoofd draagt. Op de achtergrond tekent zich een gestileerd boslandschap af, teruggebracht tot geometrische vormen.
Wat voelen we?
Dit moet een belangrijk persoon zijn, want ze pronkt in een absolute power dress. De ernst is van haar gezicht af te lezen, dat met krachtige lijnen is neergezet. Het is alsof ze op het punt staat iemand een uitbrander te geven.
Wat denken we?
Bij het zien van dit werk is de associatie qua stijl en feeling met het werk van Picasso snel gemaakt, want ook Kingbotho maakt gebruik van kubistische vormentaal zoals die in 1907 voor het eerst door Picasso geïntroduceerd werd in een van zijn bekendste werken: Les Demoiselles d’Avignon. Met dit schilderij brak Picasso met bestaande stijltradities door kleuren en vormen juist met elkaar te laten ‘botsen’. In Fotomisi zijn naast deze clash van kleur en vorm ook overeenkomsten met het werk van Fernand Léger en Frida Kalo, andere kubisten, te zien. In dit werk van Kingbotho valt de achtergrond, als in The Bargeman dat Léger in 1918 schilderde, uiteen in geometrische vormen. Afgaand op de kleur en de lijnen lijkt het hier om een tuin te gaan. Overigens lijkt het doek van Léger abstract, maar toch schuilt er volgens experts in deze compositie een man die in Parijs langs de Seine loopt!
Betekenis?
Kingbotho zelf zegt dat Fotomisi de stadsvrouw uitbeeldt die met haar extreme make-up mooier denkt te zijn dan de vrouw uit het binnenland. In de wetenschap dat Kingbotho Aucaans van origine is, krijgt het portret daarmee een andere lading. De Fotomisi heeft waarschijnlijk juist zo’n vrouw in het vizier, vandaar de afkeurende en tikkeltje arrogante blik. Kingbotho heeft haar ogen voorzien van een zwarte contour; de make-up. Omdat die contour zo dik is aangezet, maakt Kingbotho haar harder en lelijker en geeft hij zijn partijdigheid en sympathie voor de binnenlandse vrouw prijs. Overigens is de titel van Picasso’s Les Demoiselles d’Avignon te vertalen als de ‘jongedames’ van Avignon of de ‘prostituees’ van Avignon. Zou Kingbotho zo geïnspireerd zijn geweest door Picasso dat we met de goed-in-demake- up-zittende-‘stadse’ Fotomisi ook te maken hebben met een ‘working girl’?