Kunstschatten
Kunsthistoricus Bart Krieger bespreekt elke maand een kunstwerk
I ♥ SU
Kunstwerken zijn op verschillende manieren te ‘lezen’. Met het oog, het hart en het hoofd. Het oog levert een objectieve beschrijving op, het hart een emotionele subjectieve en het hoofd kan het geheel in context plaatsen en hier betekenis aan geven. Deze maand I ♥ SU, uit 2011, beschilderd beton, naast Fort Zeelandia van George Struikelblok.
Wat zien we?
Een driedimensionaal beeld met drie letters en een symbool I ♥ SU. De I is rood, Su is geel en het hart groen, rood en wit.
Wat voelen we?
Vaderlandsliefde! Het hart staat natuurlijk voor love: liefde of houden van. De kleuren van de Surinaamse vlag maken de boodschap duidelijk.
Wat denken we?
We weten dat George Struikelblok dit werk speciaal heeft ontworpen ter ere van 35 jaar Srefidensi. Het idee is wereldberoemd en afgeleid van I ♥ NY, dat midden jaren zeventig door Milton Glaser en Bobby Zarem is ontworpen. Het toenmalige stadsbestuur van New York wilde het imago van de stad verbeteren en het toerisme bevorderen met een catchy beeldmerk. Het beeldmerk sloeg in als een bom en vond vrij snel navolging in andere steden, landen en continenten. Sindsdien is geen object te bedenken waar I ♥ NY niet op heeft gefigureerd: T-shirts, petjes, ansichtkaarten, placemats, koffiemokken, ga zo maar door. Struikelblok lijkt met dit werk hetzelfde te willen bereiken.
Stadsmarketing bestaat al eeuwen: elke stad met een beetje ambitie wedijverde met andere. Dat vertaalde zich in overweldigende fortificaties, architectonische hoogstandjes en in (buiten)kunst. Denk bijvoorbeeld aan de HOLLYWOOD-sign op de heuvels bij Los Angeles, bestaande uit vijftien meter hoge witte letters die de naam van het gebied spellen. Een ander voorbeeld met mythische proporties is de Kolossus van Rhodos (derde eeuw voor Christus). Het beeld was 32 meter hoog en stond aan de monding van de haven van het Griekse eiland Rhodos. De Kolossus was een gegoten bronzen beeld van de zonnegod Helios. Bezoekers van het eiland werd direct duidelijk gemaakt dat Rhodos een geciviliseerd, rijk en machtig eiland was.
Betekenis?
Maar wat als die I nou geen hoofdletter ‘i’ is maar het Romeinse cijfer 1? Dan gaat dit werk over één liefde en die liefde is natuurlijk voor SU=Suriname. Het blijft een rebus, een woordpuzzel, want als je om het beeld heen loopt, dan begrijp je opeens waarom Struikelblok Suriname niet voluit heeft geschreven en wat de verborgen boodschap is. Dan staat er geen ‘SU’ meer maar ‘US’! Het gaat niet meer over het individu of om massatoerisme te bevorderen, maar om eenheid en verbroedering in SU zelf.
George Struikelblok,1973
Hij volgde van 1987 tot 1991 de Nola Hatterman Art Academie envervolgens van 1997 tot 1999 de Edna Manley School of Visual and Performing Arts op Jamaica.
Struikelblok kan gerekend worden tot de nieuwe generatie Surinaamse kunstenaars. Zijn werk is figuratief/semi-abstract, met gebruikmaking van de thema’s ‘Liefde & Dood’. Een stuk canvas wordt omgetoverd in een zeer kleurrijk werkstuk, waarbij een deel van het alfabet en cijfers het verhaal vertellen. In maart 2011 heeft hij de 3D performance geïntroduceerd, waarbij dansers middels bewegingen een kunstwerk afmaken.
De dansers worden volledig beschilderd met acrylverf. De installaties en beelden die hij maakt, worden zowel nationaal als internationaal geëxposeerd.