Kunstschatten: Movt nr. 3
Kunstwerken zijn op verschillende manieren te ‘lezen’. Met het oog, het hart en het hoofd. Het oog levert een objectieve beschrijving op, het hart een emotionele subjectieve en het hoofd kan het geheel in context plaatsen en hier betekenis aan geven. Deze maand Movt nr. 3 (2011, Moengo: 354 x 246 x 212 cm) door Charl Landvreugd.
Wat zien we?
Een monumentaal beeld, gemaakt van aluminium op een houten basis. De rechthoekige hoofdvorm bestaat uit een glad, gegolfd deel en een ‘geschubd’ deel en staat op twee ‘poten’. Aan de zijkanten is volume gecreëerd door talloze omgekrulde aluminiumplaten.
Wat voelen we?
Een groter contrast met de groene, organische Surinaamse natuur is nauwelijks denkbaar. De randen van de platen zijn scherp. Is dit het begin van het einde en gaat het om Space Invaders op zoek naar planeten om al het leven te oogsten? Of is Movt nr. 3 een vorm van escapisme en kan men met dit ‘ruimtetoestel’ alle ellende in de wereld achter zich laten? De stijl doet denken aan het Italiaanse futurisme van begin vorige eeuw, waar kunstenaars zich lieten inspireren door snelheid, agressie en toekomstfantasieën.
Wat denken we?
Of moeten we niet naar de sterren kijken, maar onze blik richten op de aarde? Verwijzen de elkaar overdekkende platen naar oeroude geleedpotigen en is dit werk een reflectie op de evolutietheorie van Darwin? Immers de fauna van Zuid-Amerika, waaronder vogels, amfibieën en (zee)schildpadden, was essentieel voor onderbouwing van zijn theorie over evolutie van soorten en natuurlijke selectie.
Betekenis?
Het kan simpeler. Aluminium wordt gemaakt van bauxiet, dat in Moengo werd gewonnen. Landvreugd brengt het aluminium met dit werk terug naar de oorspronkelijke vindplaats, maar waarom? Protest tegen het leegroven van moeder aarde of de ongelijkheid in de wereld? In beide gevallen lijkt de betekenis van Movt nr. 3 te zijn: Return to sender!
Wat vindt de kijker?
Manuel Schuster, 28, acquisitie-medewerker
“Als ik dit kunstwerk in de avonduren zou zien, zou ik zeker bang zijn dat het op me af zou komen om me aan te vallen. Het lijkt op een middeleeuws marsmannetje, wat een akelig ding. Dit soort kunst spreekt me totaal niet aan. Ik vind het echt lelijk. Net als die grote tip tips die overal staan, dat vind ik ook niks.”
Karen Lie A Ling, 26, medewerker verzekeringsmaatschappij
“Voor mij mag het beeld meer kleur hebben, alleen grijs is te saai. Verder vind ik het wel grappig. Het laat me denken aan de kinderfiguur Humpty Dumpty, dat poppetje met een groot ei als hoofd. Ik voel er niet zo veel bij, maar ik voel sowieso niet snel iets bij kunst. Ik denk dat de kunstenaar er wel echt veel tijd in gestoken heeft.”
De kunstenaar
Charl Landvreugd
1971, Suriname
Beeldend
kunstenaar
Charl Landvreugd is geboren in Suriname, maar opgegroeid in Rotterdam. Zijn ‘zwarte’ achtergrond is het hoofdthema in bijna al zijn werken. Aan de Columbia University in New York studeerde hij in 2010 af op dat thema: zwart-Nederlandse kunst. In het videowerk Atlantic Transformerz (2010) laat hij zich inspireren door de Afrikaanse diaspora en brengt hij vier continenten weer samen.
Landvreugds kunstwerken zijn groot en abstract. Na New York en Amsterdam resideert hij nu ook in Moengo, waar hij helpt met de transformatie van Moengo tot het kunstdistrict van Suriname. Een van de eerste werken daar was Movt nr. 3. Landvreugd is een relatief jonge kunstenaar, maar heeft nu al zijn sporen verdiend in de kunstwereld.