Kwikdampen bedreigen Paramaribo
Kwikdampen bedreigen Paramaribo
De omgevingslucht van Paramaribo bevat hoge concentraties kwikdampen. Dat blijkt uit onderzoek van de Anton de Kom Universiteit. Dat het Surinaamse binnenland wordt blootgesteld aan zware kwikvervuiling als gevolg van activiteiten van duizenden goudzoekers, is al jaren bekend. De vervuiling van Paramaribo is echter niet te wijten aan de goudzoekers, maar aan andersoortige mijnbouwactiviteiten. Vooral de aluinaardefabriek bij Paranam, die grote hoeveelheden kwikdampen uitstoot, is de grote boosdoener. In de omgeving van Paramaribo wordt zes keer zoveel kwik uitgestoten dan in de meest vervuilde steden in China. Er zijn zelfs metingen gedaan van zevenduizend tot achtduizend nanogram per kubieke meter. Dit terwijl de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) duizend nanogram per kubieke meter is.
Verzet tegen short time-hotels
Al zijn short time-hotels wettelijk verboden, ze worden toch door de overheid gedoogd. Daar moet volgens oppositiepartij Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) een einde aan komen. Vooral in woonwijken moeten hotelletjes waar mannen en vrouwen samenkomen om, al dan niet heimelijk, de liefde met elkaar bedrijven, geweerd worden. Volgens de partij zijn het ook plekken waar tieners tijdens vrije uren of zelfs onder schooltijd misbruikt worden door mannen, bijvoorbeeld in ruil voor mobieltjes. Dat deze hotels steeds vaker verrijzen in de directe omgeving van kinderrijke gezinnen, zou de opvoeding extreem moeilijk maken. Naast hotels aan de Nieuwe Charlesburgweg en de Kaisoistraat schijnen er ook plannen te zijn voor het opzetten van een etablissement aan de Snijbonenweg. Dit wil DOE proberen te voorkomen.
Katholieken blij met nieuwe paus
De keuze voor de Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio om als paus de katholieke kerk te mogen leiden, is ook bij gelovigen in Suriname in goede aarde gevallen. Sinds 19 maart gaat hij als paus Franciscus door het leven, als opvolger van Benedictus XVI, die opzien baarde door als eerste paus in meer dan zevenhonderd jaar vrijwillig af te treden. Franciscus is de eerste niet-Europese paus. De naam verwijst volgens de woordvoeders van het Vaticaan naar Franciscus van Assisi, die net als Bergoglio zich het lot van de armen aantrok en eenvoud en soberheid hoog in het vaandel had staan. Bisschop Wilhelmus de Bekker zegt dat de nieuwe paus de taak heeft de boodschap van hoop levendig te houden binnen de rooms-katholieke kerk.
Banken worden geprivatiseerd
De regering wil voor het einde van dit jaar de Hakrinbank en de Landbouwbank geprivatiseerd hebben. De aandelen worden verkocht via de Surinaamse effectenbeurs. Door te privatiseren, wil de overheid de concurrentiepositie van de banken verbeteren en zo ook het beleggen aanmoedigen. De opbrengst van de aandelen wordt besteed aan investeringen in de sociale sector. De Landbouwbank is nu nog volledig in handen van de Staat, de Hakrinbank voor 51 procent. Werknemers van de Landbouwbank willen de garantie dat ze aandelen krijgen als de bank wordt geprivatiseerd. Daarnaast eisen ze dat het niet tot banenverlies leidt.
Turkije en Suriname willen hechtere banden
Turkije en Suriname gaan hechter samenwerken. Dat is de uitkomst van een officieel bezoek van vicepresident Robert Ameerali en 25 ondernemers aan Turkije. De delegatie was daarnaartoe getrokken om een vriendschapsen handelsverdrag te tekenen en zakenrelaties aan te knopen. Turkije zou onder meer kunnen helpen bij de woningbouw. Het staatsbedrijf Toki bouwt al op verschillende plaatsen in de wereld huizen en heeft nu ook Suriname in het vizier. Verder willen de landen samenwerken in de sectoren energie, mijnbouw, handel en onderwijs. De wederzijdse visumplicht moet daarvoor versoepeld worden.
Veel zelfmoorden in Brokopondo
Opvallend veel jongeren in Brokopondo hebben de laatste maanden zelfmoord gepleegd. Vier ondernamen een geslaagde poging om een eind aan hun leven te maken, drie anderen faalden. Volgens parlementariër Diana Pokie hangen de zelfmoordgevallen samen met het grootschalige gebruik van xtc-pillen. Die zouden jonge mensen in het binnenland gebruiken om de sleur van de dag te doorbreken. Zodra ze deze slikken, hebben ze de moed en durf om zichzelf van het leven te beroven. Een politiezegsman in het district zegt dat er geen aanwijzingen zijn die de beweringen van Pokie bevestigen. Pokie stelt verder dat de oorzaken voor de ‘zelfmoordgolf’ voor een deel terug te voeren zijn naar het feit dat in het gebied veel eenoudergezinnen zijn. De moeders hebben het als kostwinner vaak zo druk, dat ze hun kroost te weinig aandacht geven en niet in de hand kunnen houden.
Hooghart bezorgt zoon een baan
Vakbondsman Ronald Hooghart heeft, in de hoedanigheid van president-commissaris van de Nationale Loterij, zijn zoon Desiré een mooie baan bezorgd: hij is benoemd tot directeur van het staatsbedrijf, een functie die zijn vader zo’n tien jaar heeft bekleed. Volgens vader Hooghart – die na jaren trouw te zijn geweest aan de NPS het kamp van de NDP opzocht, omdat hij daarvoor nooit met een politieke functie beloond werd – is er niets mis met die benoeming: “Hij heeft gesolliciteerd en is aangenomen. De raad van ministers heeft goedkeuring gegeven aan het raadsvoorstel van het ministerie van Financiën. Hij is burger van het land, waarom mag hij die job niet krijgen?”
Problemen blijven SLM achtervolgen
Het zit de SLM niet mee. Enkele weken geleden moest een toestel kort na het opstijgen terugkeren naar de Curaçaose luchthaven Hato, nadat een vogel in één van de motoren terecht was gekomen. Omdat niet duidelijk was of er schade was ontstaan, bleef de kist vervolgens enkele dagen aan de grond. Ook richting Amsterdam verloopt het niet altijd soepel. Een vlucht moest op het laatste moment met 24 uur worden uitgesteld, omdat een van de deuren niet goed sloot. Daarnaast stelt de SLM haar passagiers ook op de proef met organisatorische blunders. Zo werden reizigers vanuit het Braziliaanse Belém pas kort voor vertrek onaangenaam verrast met de mededeling de geplande tussenstop in Cayenne niet zou worden gemaakt. Het toestel, dat inmiddels op de startbaan stond, moest terugkeren naar de terminal na felle protesten van passagiers. Uiteindelijk zijn zes passagiers uitgestapt.
Meer energie voor binnenland
De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) schenkt 1,7 miljoen USdollar om diverse gebieden in het binnenland van energie te voorzien. Hiertoe is een overeenkomst getekend met de Stichting Fonds Ontwikkeling Binnenland (SFOB). In totaal is vijf miljoen USdollar nodig om schone energie in de bewoonde regio’s van het binnenland te brengen. De rest van het geld moet worden opgehoest door de Surinaamse overheid. Er zal vooral stroom worden opgewekt via zonnepanelen en mini-hydro-energiecentrales. In samenwerking met de Anton de Kom Universiteit zal onderzocht worden op welke manier in de verschillende gebieden energie kan worden opgewekt. Binnen vijf jaar moeten de meeste projecten zijn afgerond.
Fraude bij Straatcodeloterij
Bij de trekking van de Straatcodeloterij wordt al jaren gefraudeerd. Er zouden acteurs zijn ingehuurd die op de televisie deden voorkomen alsof ze vette prijzen hadden gewonnen, maar de jackpot werd keer op keer verdeeld onder medewerkers van de organisatie. Hoeveel er precies achterover is gedrukt, is niet bekend. Dat het echter om vele miljoenen srd’s gaat, staat wel vast. De directie van Take A Chance NV, de ‘uitbater’ van de loterij, ontkent betrokkenheid van eigen medewerkers en legt de schuld bij het softwarebedrijf dat de trekkingen regelt. De politie denkt daar anders over. Twee mensen zijn inmiddels aangehouden. Het wordt niet uitgesloten dat er meer arrestaties worden verricht.
Haïti levert seizoenarbeiders
Haïtianen krijgen de mogelijkheid om als seizoenarbeider in de agrarische sector aan de slag te kunnen in Suriname. Dat heeft president Desi Bouterse afgesproken met zijn Haïtiaanse ambtgenoot Michel Martelly. Die bracht eind maart een bezoek aan ons land. Vooral binnen de landbouwsector kampt Suriname met een groot tekort aan arbeidskrachten. Nu al wordt veel gebruik gemaakt van Haïtianen, maar door de immigratieregels wat te versoepelen, kunnen dat er in de toekomst meer worden. Met een werkloosheidspercentage van zeventig procent, behoort Haïti tot de armste landen in de wereld. Martelly heeft andere Caricomlanden ook opgeroepen om zijn landgenoten met open armen te ontvangen.
Nieuwe rijbewijzen geïntroduceerd
Het Korps Politie Suriname heeft nieuwe rijbewijzen geïntroduceerd, gemaakt van pvc en met de omvang van een bankpasje. Mensen die rij-examen hebben gedaan en zijn geslaagd, beschikken binnen twee uur over een rijbewijs. Voorheen moesten ze daar weken op wachten. De oude blauwe papieren rijbewijzen blijven geldig tot ze vervallen. Houders ontvangen daarna ook het moderne exemplaar.
Para krijgt industriepark
De regering koopt ruim 110 hectare terrein in het district Para, om daar het ‘Paranam Industrial en Commercial Park’ op te zetten. Het gebied bevindt zich aan de linkeroever van de Surinamerivier. De koopprijs ligt volgens Starnieuws rond 3.5 miljoen srd. Al langer is de regering bezig met het peilen van potentiële locaties voor industrieparken, waarin zich bedrijven kunnen vestigen zodat ze geen belasting zijn voor hun omgeving. De overheid hoopt op deze manier de regionale ontwikkeling en werkgelegenheden te bevorderen.