Landjepik met grond van de jeugd
Politici vertrappen kinderrechten: zij en hun partijgenoten bouwen uit winstbejag hun huizen op gronden die gebruikt worden als sportveld of bestemd zijn voor een broodnodige school. Op verschillende plaatsen in Paramaribo Noord, Para en Albina pakken coalitieleden grote lappen door de gemeenschap onderhouden grond van de jeugd af. Zo creëert de huidige regering zelf het scholentekort. Resultaat: toename van het aantal drop-outs, hangjongeren en tienerzwangerschappen.
Actueel, in de media en in de assemblee besproken, is dat een lid van een coalitiepartij heel haastig een woonhuis aan het bouwen is op het voetbalveld van Tourtonne 5. Dit voetbalveld is al langer dan vijftien jaar in gebruik bij de buurtvereniging van Tourtonne 5 en voornamelijk jongeren uit de buurt spelen er voetbal en andere sporten . Bij elkaar heeft de gemeenschap van Tourtonne 5 ettelijke miljoenen geïnvesteerd in onderhoud van het hun toegewezen veld en nu wordt deze zonder waarschuwing geconfronteerd met iemand die elke dag drie rijen stenen metselt op hun veld.
Een informant bij de bevoegde instanties vertelde Parbode dat het voetbalveld verkaveld is voor leden van verschillende coalitiepartijen. Met bonnen kan de buurtvereniging aantonen dat zij regelmatig betaald hebben voor onderhoud van het veld in het bijzonder voor de afwatering, het scrapen, ophogen en maaien van het veld.
Onderzoek van de buurtvereniging leverde ook een bestemmingsplan van Maretraite en Tourtonne op waaruit bleek dat de vorig jaar overleden eigenaar Gomperts zich nu wel zal omkeren in zijn graf: twaalf terreinen van elk 7500 vierkante meter heeft hij voor het symbolische bedrag van een gulden gegeven aan het Ministerie van Onderwijs en de directoraten Jeugd en Sport, want hij wilde modelbuurten maken van Tourtonne 2 tot met 6 en Mareteraite 2 tot en met 6. Nog vers in het geheugen is de annexatiepoging van het sportterrein Gompertstraat, deel van de scholengemeenschap op Maretraite 2 door Stichting Dikin van parlementsvoorzitter Salam Somohardjo’s familie.
Voor de jeugd bestemde terreinen zijn in deze regeringsperiode van net twee jaar door de coalitie gestolen en verkaveld als woonpercelen. Vooral het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond en Bosbeheer onder leiding van Michael Jong Tjie Fa, verkleint de kansen op voldoende scholen en sportaccommodaties bewust, om zo een aantal coalitiegenoten aan woonpercelen in mooie buurten te helpen.
De afgezette minister Alice Amafo, die zelf de kansen van Surinames gratis onderwijs heeft kunnen benutten en maandelijks een ministersalaris van zesduizend srd opstrijkt, is bezig met de afbouw van haar huis op Tourtonne 5,
op gratis grond die voor een school bestemd was.
Albina
In 1991 vroeg de toenmalige bisschop monseigneur Sichem grond in Albina. En zes jaar geleden is opnieuw door de RK-gemeente op Albina dit stuk aangevraagd, zodat de katholieken hun ontwikkelingsactiviteiten in de vorm van school en gemeente werk weer kunnen vervolgen. Het oorspronkelijke complex van kerk, pastorie, zustershuis en pastorie werd weggebombardeerd tijdens de binnenlandse oorlog (1987- 1992) tussen het Nationaal Leger onder leiding van Desi Bouterse en het junglecommando van Ronnie Brunswijk. Anderhalve maand geleden kwam in de pers dat Brunswijk juist dit stukje grond aan de Emmastraat kreeg van het ministerie van RGB. Bij het Bisdom kan het er niet in ‘dat de percelen die vroeger aan de RK Kerk hoorden nu toegewezen zijn aan iemand die medeveroorzaker is van de vernietiging van Albina’, vermeldt het RK-weekblad Omhoog. En monseigneur De Bekker heeft zowel president Venetiaan als RGB-minister Michael Jong Tjien Fa aangeschreven om deze beslissing ongedaan te maken.
Para
Partijloyalist en grootgrondbezitter Vyent begon zijn woonhuis te bouwen op het sportveld van de Palisadeweg te Para, dat ook al jaren keurig onderhouden en gebruikt wordt door buurtvereniging Pallisadeweg. Deze heeft drie maanden geleden met barricades, demonstraties en via de pers bekendgemaakt dat zij deze diefstal van haar terrein niet pikt.
Ook een particulier initiatief voor kinderrecreatie, het Sprookjesbos, achter Colakreek, wordt nu bedreigd door de hebzucht van assembleevoorzitter Somohardjo. Mevrouw Meyer, die het recreatieoord de Kinderboerderij voor kinderen en hun ouders exploiteert, heeft daartoe haar terrein achttien jaar geleden ter beschikking gekregen van het bestuur van de Plantage Vierkinderen, dat ook terrein afstond voor Colakreek en voor LBB. Het ongebruikte LBB-terrein, dat tegenover de Kinderboerderij ligt, kon mevrouw Meyer de laatste drie jaar inrichten als het Sprookjesbos, waar kinderen kunnen wandelen tussen de natuur en beelden van de sprookjesfiguren die zij uit kinderverhalen kennen. Somohardjo beweert dat hij er een vijf hectare groot recreatiepark voor bejaarden van wil maken en hij denkt dat hij het door de familie Meyer ontwikkelde bos met die woorden in bezit kan nemen, maar het laatste woord hierover is nog niet gezegd.
Oplossing
Deze regeringsfunctionarissen en loyalisten denken hun slag te kunnen slaan omdat ouders en kinderen meestal niet georganiseerd zijn. Door het in beslag nemen van mooi gelegen, door de buurt of particulieren onderhouden terreinen veroorzaken beleidsmakers persoonlijk de komst van probleemjongeren, een gevolg van gebrek aan scholing en sportieve begeleiding van kinderen en tieners. De enige oplossing is dat de benadeelde buurtorganisaties, scholen en jongeren zich verenigen en via gezamenlijke demonstraties, via de pers, via bereidwillige assembleeleden en gerechtelijke procedures de regering duidelijk maken dat zij geen genoegen nemen met deze bedreiging van de rechten van kinderen op bereikbare en voldoende scholen en sportterreinen.
ELVIRA RIJSDIJK