Leiding 20, het achtergestelde stiefbroertje van Sunnypoint – Parbode Sneak Peek
Sunnypoint en Leiding 20 zijn slechts enkele voorbeelden van woongebieden waar zich krakers hebben gevestigd. Jarenlang waren buurten waar de overheid bezig was woningbouwprojecten op te zetten, het doelwit van occupatie. Inmiddels lijkt het krakersprobleem tot het verleden te behoren. Maar hoe zit het vandaag met Sunnypoint en Leiding 20?
Tekst Sharda Josafath
Hoewel Sunnypoint en Leiding 20 min of meer dezelfde geschiedenis van occupatie delen, is er tegenwoordig een schril contrast tussen de twee naburige woongebieden. Leiding 20 ligt in vergelijking met andere wijken er beroerd bij als het gaat om buurtontwikkeling, goede infrastructuur en leefomstandigheden.
Frederika Jozefzoon, die al twintig jaar in Sunnypoint woont en ressortraadslid is, vertelt hoe ze de ontwikkeling van het project heeft meegemaakt. Zij is in 1999 gelijk met haar inboedel verhuisd naar een van de half afgebouwde overheidswoningen. Dagelijkse leefde ze in de vrees dat ze eruit zou worden gezet. “Via Radio Koyeba maakte de omroeper elke dag bekend dat de politie onderweg was naar Sunnypoint om de krakers uit de huizen te zetten.”
Wanneer ze dit bericht gehoord had, werd er voor die dag niet meer gekookt. Samen met andere occupanten ging ze dan meteen de straat op om af te wachten wat er zou gebeuren. “God zij dank dat het altijd vals alarm is geweest”, vervolgt ze. Inmiddels hebben de meeste occupanten de huizen toegewezen gekregen tegen een redelijk bedrag.
“Dit gebied is van niets, iets geworden”, benadrukt ze. Toen ze pas op het Sunnypoint-project was komen wonen, was er haast geen ontwikkeling. Ze is blij dat nu alle wegen van het project zijn voorzien van asfalt en straatverlichting. Ook rijden er lijnbussen door het hele project. Er zijn zelfs een school en een bibliotheek. In 2015 begon de plaatsing van waterleidingbuizen in het gebied. Al een ruime tijd genieten de bewoners van Sunny Point van water uit de kraan.
Leiding 20 daarentegen, is in zeer onderontwikkelde staat. Tijdens regenweer staan veel erven onder water en zijn de zijwegen ontoegankelijk voor auto’s. In het jaar 2000 is het occupatieprobleem begonnen in dit gebied.
Het hele artikel is te lezen in de oktobereditie van Parbode.