Lezerspen: Suriname verzuipt
Naar aanleiding van uw stuk ‘Suriname verzuipt’, wil ik graag mijn ervaring met u delen. Er zijn in ons land onbetrouwbare figuren die zich aannemers noemen en ik vraag me af of er wel goede regel- en wetgeving in ons land is, om burgers zoals u en ik te beschermen. Zelf heb ik een onprettige ervaring met een bouwbedrijf dat bij ons thuis gewerkt heeft. Er waren vooraf afspraken gemaakt over het werk en de kosten. Toen het werk nog niet voltooid was , kwam de aannemer doodleuk met een rekening, waarop erbij getoverde posten en zaken stonden die niet afgesproken waren.
Als er kosten bij komen, oké, dat kan gebeuren, maar dat kan dan eerst op een normale en eerlijke manier besproken worden. Maar nee hoor, na met hem besproken te hebben dat de rekening niet klopte, probeerde hij op slinkse manier toch de rekening te innen bij een derde in huis. Na moeizaam overleg en betaling van een deel van de extra kosten, kwam niemand meer langs om het werk te voltooien. Wij zitten nu dus met een schadepost.
Door iemand die nu het werk probeert te voltooien, deden we een vreemde ontdekking. Het blijkt namelijk dat de putten in de berm van onze straat niet zijn aangesloten op een riolering. De afwatering van ons terrein gaat dus gewoon via de put rechtstreeks de straat op.
Ik belde op advies van de deskundige meteen het klachtenbureau van Openbare Werken om onze ervaring en ontdekking door te geven en dat het opvallend was dat na elke actie het waterpeil stijgt. De eerste keer dat water in ons huis kwam, werd er gewerkt aan de rotonde aan de dr. Sophie Redmondstraat. We hebben na die ellende gelijk onze inrit, ons erf en de garage opgehoogd. Het jaar erop bleef het droog, totdat de straten in onze buurt werden geasfalteerd. Chinezen met grote machines braken de straat open, met grote zuigers werden de putten leeggehaald en na de asfaltering kwamen ze met een soort grote schraper langs en haalden een strook van de berm weg. Daarbij vernielden ze zowat alle inritten. Ze lieten de resten asfalt achter. In de regentijd die volgde kwam het water in onze omgeving hoger dan voorheen staan, en ook weer op ons erf. Deze keer sijpelde in het hele huis ook grondwater door de muren en vloeren.
De dame van Openbare Werken zei de klacht te zullen doorgeven. Ze was verbaasd, omdat er opdracht was gegeven eerst alle afvoeren in orde te maken, voordat ze gingen asfalteren. Ik zei toen: ‘Ja mevrouw, ze hebben wel mooi de putten uitgezogen, maar die gaan nergens naar toe’. We zijn nu alweer een tijdje verder en er is vanuit Openbare Werken nog geen enkele actie ondernomen om de afvoeren te controleren en de problemen te verhelpen. Men haast zich wel om wegen te asfalteren waardoor de ogen worden gestreeld, zoals bij een huis met een lekkend dak dat mooi geschilderd is. Het gevolg is dat het in de toekomst niet uitmaakt waar je naar toe verhuisd, het water zal komen! Mijn advies is een boot aan te schaffen.
R. Haarloo-Samson
Paramaribo