Lijken uit de kast – Parbode Sneak Peek
Naar goede gewoonte vallen er na de verkiezingen verschillende lijken uit de kast. Ook 2020 stelde niet teleur. Van gronduitgiftes tot huurovereenkomsten, de werving van ambtenaren, verdwenen auto’s en dubieuze handtekeningen: het duurde niet lang of de inauguratie van president Chandrikapersad Santokhi was in augustus niet langer het nieuws van de maand.
Tekst Zoë Deceuninck
‘Suriname op rand van faillissement’ kopten buiten- en binnenlandse media nog in juli 2020. Met de downgrading van internationale ratingbureaus zoals Fitch en Standard & Poor’s werd de (financiële) reputatie van ons land internationaal door het slijk gehaald. Ook nationaal wond Santokhi er geen doekjes om. De situatie was – en is – ernstig. Zo ernstig, dat we bijna vergeten hoeveel geld er nog steeds in de handen van de ‘lucky’ few belandt. Enkele onthullingen kort na de machtsoverdracht gaven ons een – hetzij kleine – kijk in de interne keuken. Parbode zet ze voor u op een rij. Daaruit blijkt dat vooral de al noodlijdende gezondheidszorg het daarbij zwaar te verduren krijgt. Tot zover bekend, ging er alleen al bij Stichting Staatsziekenfonds (SZF) de afgelopen twee jaar minstens SRD 1 miljoen verloren met de ondertekening van verschillende ‘wurgcontracten’.
1.Annie Sadi
NDP-parlementariër
Lucratieve deals met de Staat
Annie Sadi zit nog maar enkele maanden in het parlement, maar ze heeft er al opvallend veel ophef veroorzaakt. In mei 2017 werd ze benoemd tot ‘Beleidsadviseur derde klasse’ van het ministerie van Binnenlandse Zaken, toen onder leiding van Mike Noersalim. Zijn opvolger, Bronto Somohardjo, beweerde in september in De Nationale Assemblée (DNA) dat Sadi al sinds 1980 in dienst is van het ministerie en kan rekenen op een maandsalaris van SRD 6.399. Sadi, die dag niet aanwezig in het parlement, weersprak de aantijgingen van Somohardjo later tegenover Dagblad Suriname. Zij overhandigde het dagblad een missive, die stelt dat zij in 2017 is aangesteld als beleidsadviseur. Over het salaris dat ze daarvoor ontvangt, heeft ze de minister niet gecorrigeerd.
In september werd ook bekend dat Sadi al twee jaar een pand in Commewijne verhuurt aan het SZF. De huur bedraagt SRD 3.500. De overeenkomst, gesloten tussen Sadi en SZF-directeur Ricky Kromodihardjo, ging in op 1 augustus 2018 en loopt 5 jaar. Zoals het contract dat voorschrijft, werden de eerste twaalf maanden (SRD 42.000) vooruitbetaald. Volgens Sadi is dit ook meteen het eerste en laatste bedrag dat ze heeft ontvangen van het SZF, dat juridisch niet in staat is de overeenkomst eenzijdig op te zeggen. Wanneer het contract afloopt in 2023, moet het SZF samen met Sadi tot een ‘bevredigende oplossing’ komen.
Zes jaar geleden, in januari 2014, haalde Sadi ook al de media toen ze werd bedankt als coördinator van het project Naschoolse Opvang in Commewijne. Vanaf april tot en met juli 2013 heeft Sadi de schoolkeukens namelijk niet uitbetaald, terwijl onderzoek uitwees dat de middelen daarvoor wel werden overgemaakt op haar persoonlijke rekening (SR Herald, 16 januari 2014, red.). Het gaat in totaal om een bedrag van ruim SRD 1 miljoen. Of de keukens inmiddels zijn uitbetaald, heeft Parbode niet kunnen verifiëren.
Tijdens de verkiezingen van 2010 en 2015 behaalde Sadi niet genoeg stemmen voor een zetel in het parlement, maar afgelopen verkiezingen was het dan toch raak. Met 1370 stemmen zit ze vandaag namens de NDP op de oppositiebank. En net zoals elk DNA-lid krijgt ze daarvoor maandelijks een assembleevergoeding uitgekeerd, bruto SRD 22.250. Tegenover de Ware Tijd noemt ze haar aanwezigheid in DNA ‘een bekroning op haar werk’.
2.Ricky Kromodihardjo
Directeur Stichting Staatsziekenfonds (SZF)
Maandsalaris SRD 35.000 + twk (terugwerkende kracht) van SRD 286.000
Ricky Kromodihardjo, de directeur van Stichting SZF die de nadelige huurovereenkomst met Sadi ondertekende, staat ten schrijve van dit artikel op non-actief. Samen met de bekendmaking van Sadi’s overeenkomst in september, werd ook wereldkundig dat Kromodihardjo namens het SZF een soortgelijke huurovereenkomst heeft afgesloten met Faroek Rinaldo Alibux.
Lees dit artikel verder in de decembereditie van de Parbode