Lokale volksheld wint de wereld
Wie aan Surinamers in Nederland denkt, denkt niet snel aan Tilburg. Toch kent ook deze zesde stad van Nederland een aanzienlijke Surinaamse gemeenschap: 3.300 van de 210.000 inwoners zijn van Surinaamse afkomst. Vooral Marrons hebben in het kielzog van ‘de Fraters van Tilburg’, vaak met het oog op vervolgonderwijs, hun weg naar de Noord-Brabantse stad gevonden.
Een groot deel van hen is neergestreken in Tilburg-Noord, een stadsdeel waarvan het aanzicht wordt bepaald door hoogbouw. Maar juist naast een minuscuul oud-Brabants arbeidershutje aan de rand van deze wijk wappert de Surinaamse vlag. Het is het geboortehuis van pater Petrus Donders – althans, een replica daarvan. De zalige ‘Peerke’ Donders wordt aan beide kanten van de oceaan bewonderd en aanbeden en slaat daarmee een brug tussen Tilburg en Suriname.
Maar de reikwijdte van Peerke is veel groter, ervaart journalist Paul Spapens. “Hoewel in een stad als Tilburg de ontkerkelijking vrijwel volledig is, is Peerke nog steeds dé icoon van de stad; de bekendste en populairste Tilburger aller tijden. De katholieke pater heeft niet alleen de secularisatie doorstaan, hij weet ook immigranten te interesseren. Autochtoon en allochtoon ontmoeten elkaar niet in Allah of God, daarvoor zijn de verschillen te groot. Wij propageren daarom Peerke Donders als patroon voor de multiculturele samenleving. Hij is een middelom culturen bij elkaar te brengen, zodat we samen aan een toekomst kunnen werken. Want er is maar één toekomst, en dat is een gezamenlijke.”
Lees verder in de Parbode van oktober. Nu in de winkel!