Lucratieve business?
Lege winkelschappen, op hol geslagen wisselkoersen, een zwellende behoefte aan sociale voorzieningen: het lijkt wel the 80’s revisited. Je zou verwachten dat met de snelle verpaupering van de Surinaamse samenleving, een aardige toename op gang komt in het aantal pakketten dat vanuit Holland naar ons land wordt gestuurd. Is er een grotere drukte bij de afhaal van schenkbezendingen? Spinnen de vrachtbedrijven garen bij de sociaal-economische glijvlucht? Nee, beklemtonen Egon Audhoe, general manager van Laparkan Airways Suriname en Hendrik Djahadi, consultant van Central Freight Services (CFS) tegenover Parbode.
Bedrijven die afhankelijk zijn van controle door douaniers, zoals handelsondernemingen en overscheping- en postbedrijven, worden sinds enkele maanden geconfronteerd met drastisch verhoogde douanediensten. Vanwege de huidige precaire economische periode, is dat heel slecht voor diverse ondernemingen en consumenten. Egon Audhoe, general manager bij Laparkan, legt uit dat vrachtbedrijven veel meer betalen bij de afhandeling en zegt dat de operationele kosten door allerlei overheidsmaatregelen veel duurder zijn geworden. Daarnaast hangt de toepassing van de bijkans zeven jaar aangehouden effectuering van de Kostenwet van 2009 als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de industrie. “Wat is veranderd aan onze bedrijven dat men ervan uitgaat dat we het in 2009 niet konden betalen en nu wel?”, vraagt de manager zich af.
Sinds het aantreden van het huidige regiem in 2010, heeft de branche namelijk een koersverhoging van SRD 2,70 naar SRD 4,20 per US-dollar meegemaakt; valutaveilingkoersen en torenhoge informele koersen buiten beschouwing gelaten. Naar zeggen van Audhoe is er juist een afname van een pakkettenstroom uit ons voormalige moederland waarneembaar.
Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.