Mannentrouw en vrouwenkracht
Caribea tuinshop is de negende en laatste van een reeks bezoeken aan kwekerijen van divers pluimage. Want de woeste, ongerepte natuur van de Surinaamse jungle is overweldigend, maar het geeft ook véél voldoening om de natuur naar je toe te halen en naar je eigen hand te zetten. Waar kun je dan terecht en wat is er zoal aan groen te krijgen, wat zijn de mogelijkheden, welke trends zijn er?
Aan de Churchillweg 16a is sinds kort het knusse tuinwinkeltje Caribea te vinden. “Een investering in de toekomst”, aldus trotse eigenares Mieke Sallons, “als extra bron voor inkomsten en als ik te oud word voor het veldwerk.” Buiten staan de planten fris onder het schaduwgaas en de geëtaleerde tuinaccessoires lokken de mensen naar binnen. Ook de minder voor de hand liggende artikelen zijn bij haar verkrijgbaar. “Anders moeten mensen helemaal naar de stad. Verfkwasten en -rollers bijvoorbeeld, die heb ik ook, voor als je van een boom een flinke tak hebt gesnoeid en de wond moet afsmeren. Ik ga de winkel geleidelijk uitbreiden tot een kleine landbouwshop.” Het is haar niet komen aanwaaien. “Door hard te werken, eenvoudig te leven en spaarzaam te zijn heb ik kunnen investeren. Ik ben een doorzetter. Veel mensen gaan de lotto kopen, maar zet het geld liever aan de kant! Ik ben blij dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken.”
Action
Miekes eerste baantje was bij de overheid. “Daar ben ik maar twee maanden gebleven, ik ben geen type om zomaar te zitten. Toen ben ik op de administratie van Killit beland, de specialisten in ongediertebestrijding. Ook al werk je op de administratie, ze willen graag dat álle werknemers verstand van zaken hebben. Zo heb ik intern de opleiding Pest Control Operator gevolgd, daar heb ik tegenwoordig weer voordeel van.
“Op een gegeven moment had ik net een scheiding achter de rug. Ik dacht: ik word mijn eigen baas, ik wil niet afhankelijk zijn van een man. Toen ben ik gaan hosselen om op poten te komen. Met als doel om later over te stappen naar de tuinwereld, want mijn hart ligt bij de natuur. Dus begon ik met de sales van Surinaamse sappen en zelf geïmporteerde specerijen. Ik ging hard, als ik iets doe werk ik met hart en ziel. Het was naar om te zien dat de producenten er zo weinig aan verdienen. De Chinees wil bepalen en de prijs afdingen, zij maken honderd procent winst. Toen ik genoeg geld had gespaard om een busje te kopen, ben ik ermee gestopt. Ik snap de jongeren van tegenwoordig niet. Ze komen niet uit, maar over het algemeen zeggen ze: ‘Ik ga niet zo hard werken, man!’ Je moet toch ergens naar streven en een indeling maken om uit te komen. O ja, ik heb tussendoor met mijn planten ook nog bij ’t Vat gestaan. Ik verkocht de planten van de bloemen die de concurrentie daar verkoopt, dat vonden ze niet leuk. Lang ben ik er niet gebleven. Ik ben meer iemand van de action.”
Beschuitgras
Naast de tuinshop zwaait ze de scepter over Miekes Grasscontrol. “Toen ik vier jaar geleden begon zeiden familie en vrienden: ‘Hoe kun je als geschoold mens in tuinen van anderen gaan werken?’ Maar ik ging ervan uit: ik moet ervaring opdoen, ik moet kruipen voordat ik er kom. Ik heb mijn visitekaartje bij mensen in de bus gedaan en ik kreeg klanten. Misschien dat ze me als vrouw meer vertrouwen, ik weet het niet. Het gaat om hoe je bent en het werk dat je levert. De grasmachine had ik van een kennis geleend. Tot nu toe zegt hij nog: ‘Ai, die grasmachine heeft veel gedaan.’ Ik heb hem teruggegeven toen ik mijn eigen machine kon kopen. Er zijn veel maaiers, alleen de meeste zijn niet geregistreerd. Maar je kunt liever met de wetten meegaan dan je hoofd schuilen, je moet in het openbaar treden. Men mag me kennen! Al wil ik samenwerken, dan gaat het niet, want ze hebben geen inschrijving.
“Ik ben niet helemaal tevreden, maar het gaat goed. En ik blijf op de jongens die voor mij werken inpraten, ik blijf opvoeden. Alles breng ik die jongens bij, leer hoe ze netjes moeten werken. Surinaams beschuitgras bijvoorbeeld, een groen/bruine grasmat, kun je niet plat maaien in de droge tijd. Dan krijg je allemaal brandplekken. Amerikaans, Miami gras is groen en dit mag wel plat. Het wordt eerst een beetje wit, maar dat trekt snel bij. Vanaf het begin heb ik het complete tuingebeuren opgepakt, hoor. We doen het schoffelwerk heel secuur, bezemen de tegels, gebruiken de hogedrukreiniger als het nodig is. Alles perfect. Het snoeien van de planten, onderhouden van de borders waarin de planten groeien. En ook inrichten. Het zagen van bomen vind ik spannend: de communicatie tussen mij beneden en de man boven in de boom. Wanneer de tak naar beneden komt, dan twist hij. Je moet kunnen inschatten hoe hij bij die hoogte valt. Wij hebben nog nooit schade gemaakt.”
Eight-feeder
“Ik verkoop planten van eigen grond en ook van andere telers: kamerplanten, kantoorplanten, bougainvilles. De rode en zilverpalm zijn gewild. Ik verkoop palmen die komen vanuit de zaadjes, die groeien snel. Als je gaat scheuren van de moederplant groeit hij veel langzamer. Bij het opkweken gebruik ik alleen de biologische pesticide NeemAzal. Of ik pak het neemblad en laat het trekken in water. Het werkt, maar je moet wel vaker sproeien. Ik probeer ook op Boxel te planten en te vermeerderen. Alleen, er wordt enorm geplunderd. Ik heb al vaak aangifte gedaan bij de politie, maar je hoort nooit meer iets. En toen ik een bewaker bij mijn perceel zette, ging hij mijn bananen voor eigen gewin verkopen… Ik werk daarom met een klein groepje waar ik op kan bouwen. Liever was het ook zo in de regering. We hebben daar nu een grote groep en toch pinaren we. Dan kunnen we beter een kleinere groep hebben die het goed in de hand kan houden. De grotere ondernemers krijgen alle voordelen. Ook de bevoegde instanties doen niets voor de kleine man.
“Landbouwchemicaliën, veiligheidsbrillen, maaidraad, kokos mandjes, gereedschap, wat bouwmateriaal, ik mix wat men nodig heeft. Mierenpoeder en zwarte aarde gaan heel hard, net als het rattengif. Er zijn hier veel ratten, vooral als je een Chinees naast je hebt! Je hebt de one-feeder, met blauwe korrels, die doodt meteen. Beter is het om de eight-feeder te gebruiken, die gaat langzaam. De rattenkolonie stuurt eerst de zwerver erop af: ‘Ga proeven!’ Als ze zien dat hij blijft leven, dan eten ze er allemaal van en heb je de hele kolonie te pakken.
“Het bijzondere van mijn werk is: Je hebt een tuin die er vreselijk uitziet en dan wordt het een complete make-over. Als alles prachtig is gesnoeid, gemaaid en bijgewerkt, dan geniet je er echt van. Dan ben ik zó tevreden.”
SANDRA WIJHENK
Favoriet van
Mieke Sallons
Caribea Tuinshop en Miekes Grasscontrol
Sir Winston Churchillweg 16a
Tel. 48 44 94
“Persoonlijk houd ik van groene planten, niet van die felle kleuren. Mijn favoriet van de bloeiende planten is de hemelsblauwe mannentrouw. En die naam hè. Ze zeggen dat als hij goed bloeit, je man niet voor je uitloopt. De ponytail palm is mijn groene favoriet. De rozet wordt ondersteund door een dikke stam die net een olifantenpoot lijkt.”