Marcia Sedoc over coronacrisis Italië – Parbode Sneak Peek
Geboren in Suriname, verhuisd naar Nederland en momenteel woonachtig in Italië. Met Marcia Sedoc (60) is het charmante Italiaanse dorpje Bomarzo een Surinaamse artieste rijker. Maar begin dit jaar kon noch Sedoc, noch Bomarzo daarvan genieten. Italië is wereldwijd één van de zwaarst getroffen landen van de uitbraak van COVID-19. Sedoc bevindt zich wekenlang in de broeihaard van het virus. Via Skype vertelt ze haar verhaal.
Tekst Jolien Inghels
“Corona heeft in Italië stevig huisgehouden, maar het kleine dorpje waar ik woon is voorlopig nog onaangeraakt. Momenteel (medio april, red.) zijn hier nog geen besmettingen. Niemand mag het dorp verlaten en niemand mag naar binnen. Indien je naar de winkel, dokter of apotheek wil gaan, moet je daarvoor eerst een certificaat invullen. Daar moet je al je gegevens op vermelden en als de politie je tegenhoudt, gaan ze na of alles wel klopt. Indien je het certificaat niet bij je hebt, of er staat iets op dat niet klopt, kan je een boete krijgen van 100 tot en met 4000 euro. Ook moet je verplicht een mondkapje en handschoenen dragen als je buitenkomt. De maatregelen zijn zwaar, maar ze zijn zeker nodig”, zegt Sedoc. De inmiddels zestigjarige Sedoc is van alle markten thuis. Ze begon als topmodel, maar zag al snel dat ze nog veel andere troeven in huis had. Ze ontwikkelde zich onder andere als presentatrice, danseres, zangeres en actrice. “Deze quarantaine zorgt ervoor dat ik eindelijk eens thuis ben. Ik doe de dingen waar ik anders geen tijd voor had. Ik profiteer ervan om alles op orde te brengen.”
Fayalobi
Want naast de vele bezigheden in de showbizzwereld, heeft Sedoc in 2004 Fayalobi opgericht, een organisatie die opkomt voor migranten in Italië. De organisatie is vernoemd naar de gelijknamige, alom bekende, bloem van Suriname en heeft een kantoor in het gemeentehuis van Rome, de hoofdstad van Italië. “Ik voelde dat Italië nood had aan deze stichting. Er zijn veel migranten die niet weten waar ze naartoe kunnen met hun problemen. Ze durven niet om hulp te vragen uit angst om opgepakt te worden. Als ze dan iemand zien als mij, die zelf ook niet geboren is in Italië en die dus zelf ook een vreemdeling is, is het makkelijker om over hun problemen te praten. Er is onmiddellijk vertrouwen”, zegt Sedoc. Naast dit initiatief zet Fayalobi zich ook in voor de wisselcultuur tussen Italië, Nederland en Suriname. Zo probeert ze zakenlieden, kunstenaars en andere geïnteresseerden met elkaar in contact te brengen om zo tot internationale overeenkomsten te komen.
Tot haar tiende groeide Sedoc op in Suriname. Lachend vertelt ze over haar jeugd in Paramaribo. “Ik herinner me alles vanuit het perspectief van een kind. Zo weet ik nog dat de stoeprand heel hoog was. Ik speelde er altijd.”
Lees het hele artikel in het juninummer van Parbode