Marian Duff, eerste zwarte vrouw met eigen museum, richt vizier op Suriname – Parbode Sneak Peek
Marian Duff (46) is de eerste zwarte vrouw in Nederland met een eigen museum voor moderne kunst. Duff, wiens navelstreng in Paramaribo is begraven, wil graag in Suriname tentoonstellingen en contextprogramma’s maken rondom het gezamenlijk koloniale verleden.
Tekst Steven Seedo
Naar zeggen van Duff zal de focus van de tentoonstellingen en contextprogramma’s in Suriname op kunst, mode, design, ambacht en ontwikkeling zijn. “Bijvoorbeeld, om specifieker te zijn, wat betekent het om zwart te zijn en uit Nederland te komen en wat betekent het om zwart te zijn en uit Suriname te komen? Wat zijn onze gezamenlijke ervaringen en wat doen we totaal anders? Kortom: een tentoonstelling waar we gezamenlijke Afro-Surinaamse en Afro-Nederlandse identiteiten verkennen, evenals onze verschillen als gevolg van het feit dat we uit verschillende landen komen.” De tentoonstellingen en contextprogramma’s wil ze ook in London en New York produceren en als curator optreden, waardoor er een gesprek geopend wordt over zwarte cultuur. “Deze cultuur is best universeel en heeft een grote invloed gehad op de zichtbaarheid van de Afrikaanse diaspora in de wereld. Vandaag is er meer ruimte voor representatie en om de veelzijdigheid van de zwarte ervaringen en identiteiten te verkennen.”
Duff richtte in 2018 in verband met het 50-jarige bestaan van de woonwijk Bijlmer het Open Space Contemporary Art Museum (OSCAM) op. Ze koos naar eigen zeggen bewust voor Amsterdam-Zuidoost, omdat in hoofdstad Amsterdam meer dan 146 diverse culturen samenkomen.
Lees verder in het juninummer van Parbode
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Klik op www.parbode.com/abonneren