Marlon Cairo studeerde af op waterkwaliteit Brokopondoreservoir – Parbode Sneak Peek
Marlon Cairo (50), in het dagelijkse leven directeur van de Stichting Fonds Ontwikkeling Binnenland, voltooide eerder dit jaar zijn masteropleiding in Environmental and Conservation Biology aan het Institute for Graduate Studies & Research. Cairo studeerde af op de waterkwaliteit van het Brokopondoreservoir. Hij concludeert dat het Brokopondostuwmeer er beduidend slechter aan toe is dan toen het meer dan een half eeuw geleden werd aangelegd.
Tekst Lisanne Waridjan
“Het was een eer om een heel kleine bijdrage te leveren aan het boven water brengen van enkele parameters wanneer het gaat om de waterkwaliteit van het reservoir”, blikt Cairo terug op zijn afstudeeronderzoek. Zijn eerste onderzoekstrip naar de Afobakastuwdam was van 13 tot 17 december 2016 en de tweede van 27 tot 31 mei 2017; beide trips duurden vier dagen. “Behalve mijn hoofdbegeleider waren er ook een hulp, een technicus van het lab van de universiteit en een visdeskundige meegegaan”, vertelt Cairo. De groep had een basiskamp op Tonka eiland, waar ze heel vroeg ’s morgens brood at en dat ook meenam als tussendoortje tijdens het varen. Cairo over de sfeer: “Het was oké. De biologen zijn doodserieus en lachen tijdens een onderzoek zelden of nooit.”
De focus van het onderzoek was op de waterkwaliteit van het Brokopondoreservoir. “Sinds de hoofddam bij de Afobakawaterkrachtcentrale in 1964 werd gesloten, zijn gegevens over de waterkwaliteit van dit stuwmeer verzameld. Gedurende de eerste drie decennia na het sluiten van de dam zijn verschillende onderzoeksprojecten uitgevoerd waarvan de gegevens beschikbaar zijn. De laatst verkregen gegevens zijn niet gedetailleerd en dateren van dertien jaar geleden”, vertelt Cairo.
In vernoemde periode van december 2016 tot en met mei 2017 werd een waterbeoordelingsonderzoek uitgevoerd, waarbij drieëntwintig parameters werden gebruikt om de waterkwaliteit zowel fysisch als chemisch te bepalen. De gegevens werden verzameld in zes gebieden van het reservoir, legt hij uit. Bij het vergelijken van waterbeoordelingen door de decennia heen blijkt dat het water van het reservoir diverse belangrijke veranderingen heeft ondergaan.
Lees verder in het septembernummer van de Parbode, ook online verkrijgbaar