MAS-directeur Michel Amafo: ‘Het baggeren zal nooit stoppen’ – Parbode Sneak Peek
Er is de laatste jaren heel veel gebeurd bij de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS). In met name het baggeren van de Surinamerivier dat na jaren van uitstel eindelijk van start ging, werd veel geld en mankracht gestopt. MAS-directeur Michel Amafo blikt terug op de afgeronde fasen van het baggerproject en kijkt vooruit naar de grote ontwikkelingen in de maritieme sector.
Tekst Kristianne Waridjan
“Streng en leerrijk”, luidt het korte antwoord op onze vraag aan MAS-directeur Michel Amafo hoe hij zijn opvoeding en jeugd heeft ervaren. Over zijn carrière vertelt hij dat hij vanwege zijn link met maritiem recht, in de maritieme wereld belandde en uiteindelijk directeur van MAS werd.
“Ik begon mijn doctoraalstudie in het studiejaar 1991/1992 en behaalde de graad van Master in de Rechten aan de Anton de Kom Universiteit in april 1998 na het verdedigen van het proefschrift Suriname and Marpol 73/78 (Enkele kanttekeningen bij het Internationaal Verdrag ter voorkoming van verontreiniging door schepen). In mei 2003 slaagde ik cum laude als Master of Laws in internationaal maritiem recht aan de IMO International Maritime Instituut voor Rechtsgeleerdheid. De maritieme wereld heeft mij beoordeeld op basis van mijn scriptie, een wetgevingsproject, mijn onderzoek naar zeerecht en scheepvaartrecht, en permanente evaluatie. Ik ben ook predikant en docent Internationaal Milieurecht en Lucht- en Zeerecht aan onze universiteit en heb verschillende artikelen in het Surinaams Juristenblad gepubliceerd.”
Wanneer werd u directeur van MAS?
“Ik trad op 1 januari 2000 in dienst en werd er op 25 januari 2008 directeur.”
Na jaren van uitstel werd enkele jaren geleden begonnen met het uitbaggeren van de Surinamerivier. Wat waren de redenen dat het baggerproject zo lang niet van start kon gaan en wat is uw update met betrekking tot dit project?
“Het uitstel had te maken met de beschikbaarheid van financiële middelen. Het project dateert van 2008 als initiatief van het consortium Billiton Maatschappij Suriname, Suralco, Staatsolie (voor de financiering) en MAS als beneficiair. Het ontwerp bevatte een baggerdiepte van 6 meter met als doel schepen met een diepte van 8 meter toe te laten. Er werd wederom gestart in 2012, waarbij het ontwerp van de vaargeul was aangepast en de baggerdiepte gesteld was op 5,2 meter, maar dat ging wederom vanwege een financieringsprobleem niet door. In 2017 werd het project andermaal opgestart, en zou gefaseerd worden uitgevoerd met 4,5 meter in fase 1 en 5,5 meter in fase 2.
Lees dit artikel verder in het meinummer van Parbode, nu in de winkel
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Kijk op www.parbode.com/abonneren