Masterplan voor Suriname
Martin Panday (47) staat aan de basis van een groot investeringsproject dat Suriname op de kaart moet zetten als toeristentrekpleister. Gaat het toerisme van Suriname nu eindelijk naar een hoger niveau?
Volgens Panday kampt Suriname met twee grote problemen waardoor het land maar niet van de grond komt als toeristentrekpleister. “Ten eerste is Suriname een dure bestemming. Ten tweede heeft Suriname een probleem met het voorzieningsniveau. Daarmee worden alle voorzieningen bedoeld die de ‘beleving’ op de bestemming ondersteunen, zoals barretjes, restaurantjes, winkeltjes en fietsverhuurbedrijven.” Want het belangrijkste ‘product’ van Suriname is de ongerepte jungle, maar daar zit de toerist in zijn hotel vaak nog ver vanaf. En in het bos is weinig anders te doen dan in een sula liggen. Met het ‘Brokopondo-plan’, een investeringsproject aan het stuwmeer, worden al die problemen ondervangen.
“Het stuwmeer is goed vanaf de weg bereikbaar, is centraal gelegen en heeft een enorm waterreservoir”, zegt Panday. “Ik wil de ondernemers in Paramaribo stimuleren om te investeren in een locatie rondom het stuwmeer. Denk hierbij aan de grotere hotels als Torarica en Krasnapolsky. Het mooie van dit concept is dat bestaande bedrijven uit Paramaribo, die voldoen aan internationale kwaliteitsstandaarden, investeren in accommodatie en andere faciliteiten rondom het stuwmeer. Deze hotels zorgen voor voldoende capaciteit aan kamers. Rondom de hotels komen ook andere faciliteiten, zoals barretjes en winkeltjes. Dit idee kunnen we voorleggen aan reisorganisaties, die vervolgens een indicatie kunnen geven of dit aantrekkelijk is voor bulkinkoop.”
Een pre-haalbaarheidsonderzoek heeft inmiddels aangewezen dat het project van Panday haalbaar is. “Het Brokopondo-project is naar mijn mening de enige mogelijkheid om het toerisme in Suriname naar een hoger niveau te tillen. Als dit lukt, verwacht ik dat toeristen binnen drie jaar voor tussen de 600 en 800 euro een vakantie naar Suriname kunnen boeken; inclusief vlucht en accommodatie. Dat zal het toerisme in Suriname de boost geven die het nodig heeft. Daar geloof ik heilig in.”
Alles lezen over het plan van Panday en de status van het toerisme in Suriname? Koop dan de Parbode van mei. Nog tot volgende week in de winkel!