Memre: Walter Alexander Brathwaite – Parbode Sneak Peek
Velen in Suriname zullen het met mij eens zijn dat het niet mogelijk is de sporthistorie van ons land te bespreken zonder de naam Walther Brathwaite te noemen. Kernachtig uitgedrukt: zijn leven was sport en sport was zijn leven. Collega-trainer Iwan Lemmers beaamt dat: “Walther Alexander kreeg zijn tweede naam terecht van de Grote Veroveraar, want allen die hem in de sport- en in zijn werkkring hebben meegemaakt, weten dat hij zijn taak zeer serieus nam.”
Hij groeide als jongen op in het district Nickerie, bezocht de Spangenbergschool en voetbalde voor V.V. Robinhood. Toen hij op 17-jarige leeftijd naar Paramaribo verhuisde, werd hij als speler ingelijfd door achtereenvolgens S.V. Transvaal en S.V. Voorwaarts met wie hij in 1951 en 1957 het nationaal kampioenschap behaalde. Hij verdiende ruimschoots zijn sporen in Nickerie, Paramaribo, Nederland en op verschillende plekken in de wereld. Walter was eerst speler in de nationale voetbalselectie, later trainer en hij leidde het team naar de FIFA World Cup kwalificatie in 1978 en 1986. Hij behoorde tot de eerste groep van in Nederland afgestudeerde Surinaamse sportleiders en was een belangrijke trainer-coach bij de Stichting tot Ontwikkeling van de Sport in Suriname (Sosis).
Als participant bij enkele applicatiecursussen en bij een high level course in Mexico voor voetbaltrainers van Zuid- en Midden-Amerika, liet hij zich niet onbetuigd. Dat Suriname op de toenmalige Koninkrijksspelen (1966-1974) altijd goud bij voetbal behaalde, kwam mede door zijn bijzondere inzet. Hij wist ook zijn stempel te drukken op de cricketsport en mocht daarbij drie gouden medailles ontvangen. ‘In 1963 verbeterde hij het Surinaams record van Jack Promes (138) in een wedstrijd tegen Paramaribo en boekte 213 runs’, beschrijft Ricky Stutgard in zijn werk over de Surinaamse sportgeschiedenis. Bestuur en leden van de Haarlemse Cricketclub Rood en Wit zijn vol lof over zijn prestaties. “Walter Brathwaite leeft voort in onze geschiedenis door verhalen – via medespelers – en in onze statistieken.
Lees het hele artikel in het januarinummer van Parbode.