Memre: Willem (Wim) Alfred Udenhout (1937-2023)
De meeste Surinamers zullen Wim Udenhout herinneren als premier van Suriname van 1984 tot 1986. In samenwerking met de militaire machthebbers, de vakbeweging en het bedrijfsleven werd door hem de basis gelegd voor het herstel van de democratie, wat leidde tot de verkiezingen van 1987. Zijn roots liggen in Mary’s Hope, een van de plantages in het district Coronie. Ik zag hem voor het laatst tijdens een bijeenkomst van de Nationale Partij Suriname (NPS) waarbij oud-president Ronald Venetiaan de spreker was.
Tekst Carl Breeveld
Udenhout was van huis uit onderwijsman. Hij studeerde Engels, sociolinguïstiek en Amerikaanse geschiedenis in Suriname en Nederland. Na enige tijd als docent Engels verbonden te zijn geweest aan verschillende middelbare scholen, studeerde hij Engelse taal- en letterkunde aan de universiteit van Leiden. Hij keerde in 1975 terug naar Suriname en werkte als sectiehoofd Engels aan het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL). Jack Mencke maakte hem bij een eindexamen Engels mee. “Hij was onberispelijk in zijn beheersing van het officiële (Brits) Engels, de literatuur van Shakespeare, maar ook in zijn kennis van de Amerikaanse geschiedenis.” Hij noemt hem een perfecte en rechtvaardige leraar die met zijn eerlijkheid garant stond om een goede student ook met het cijfer tien te bekronen tijdens een mondeling eindexamen.
Na zijn periode als minister-president, diende Udenhout acht jaar als ambassadeur in de Verenigde Staten en bij de Organisatie voor Amerikaanse Staten (OAS). Hij bekleedde enige tijd het voorzitterschap van de Permanente Raad, het hoogste dagelijkse orgaan van de OAS. Een belangrijke rol vervulde hij bij het versterken van het handvest van deze multilaterale organisatie. In 1994 vertegenwoordigde ambassadeur Udenhout Suriname bij de beëdiging van Nelson Mandela tot president van Zuid-Afrika. Door zijn benoeming tot ambassadeur voor Ghana en Zuid-Afrika in 1995, was hij de eerste Surinaamse ambassadeur in Afrika. Minister Ramdin van BIBIS spreekt zich lovend uit over zijn werk in diplomatieke dienst. ‘Een excellente diplomaat die op een gedegen, gebalanceerde wijze zijn werk heeft uitgevoerd als ambassadeur en als zodanig een bijdrage heeft geleverd aan de diplomatieke ontwikkeling van Suriname’.
Zijn betrokkenheid bij milieuvraagstukken werd duidelijk als voorzitter van het bestuur van de Suriname Conservation Foundation en lid van het Guiana Shield Initiative. Als Staatsadviseur werkte hij samen met onder anderen president Shankar. Udenhout was van 2003 tot 2013 voorzitter van de Nationale Stichting Kinderboekenfestival. Het accent lag daarbij om de Surinaamse jeugd tot lezen te stimuleren. Jaarlijks werden in dit kader kinderboekenfestivals georganiseerd. Hij was drager van het Grootlint in de Ereorde van de Gele Ster, de hoogste onderscheiding van de Republiek Suriname. Wim Udenhout was een nationaal rolmodel, benadrukt Jack Mencke. “Zijn nalatenschap als integere staatsman reikt veel verder dan zijn professioneel leraarschap, voorvechter van natuur en milieu binnen de Suriname Conservation Foundation en zijn professionele internationale diplomatie’
Dit artikel is gepubliceerd in het meinummer van Parbode, nu in de winkel (in Suriname) en ook online verkrijgbaar (www.parbode.com/abonneren/)