Mens&Maatschappij: Warda Marica: ‘De creatieve industrie is meer dan een hobby’- Parbode Sneak Peek
“De sieradenindustrie van Suriname is er meer een van crafting dan van designing. Wie er echt sieraden ontwerpen en met nieuwe originele ontwerpen komen, dat zijn er maar enkelen.” Woorden van sieradenontwerpster Warda Marica (47). Er is volgens haar ook geen sprake van een industrie, omdat er weinig producenten zijn die ervan kunnen leven.
Marica keerde na zestien jaar in België te hebben gewoond, in augustus 2012 samen met haar gezin terug naar Suriname. Ze vervaardigt haar sieraden onder de naam Warda Marica Jewelry. “Het maken van de sieraden doe ik alleen, hoewel ik bepaalde dingen reeds moet uitbesteden, zoals het smelten van goud en zilver naar plaat, draad trekken en polijsten. De administratie wordt door mijn assistente gedaan.”
Haar kracht is dat ze zelf smeedt en andere technieken combineert. Marica’s klanten verschillen wel met die van de andere edelsmeden in ons land. “Iedereen heeft zijn of haar eigen stijl die zich van de rest onderscheidt en zijn of haar product sterk maakt”, stelt ze. Marica begon haar carrière als crafter in 2004. Uit nieuwsgierigheid voor de smeedkunst, de kunst van het bewerken van metalen zoals goud en zilver, heeft ze de studie sieradensmeedkunst gevolgd.
Marica vertelt dat sieraden ontwerpen een uit de hand gelopen hobby is. “Ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken. Er was zoveel vraag naar mijn sieraden, dat ik dacht: ‘het is te riskeren om er een fulltime baan van te maken’.” Toen woonde ze nog in België en maakte ze op regelmatige basis sieraden voor de hostessen van Toyota Motors. Op een bepaald moment kreeg ze een opdracht om een hanger in goud te vervaardigen en werd naar haar diploma gevraagd. Dat was voor Warda een eyeopener om niet als autodidact verder te gaan, maar om de opleiding Juwelier-Edelsmid te volgen. Dat heeft ze gedaan in Antwerpen, België. Na drie jaar, in 2009, mocht ze zichzelf aspirant-edelsmid noemen.
Het leukste van mijn werk is dat ik mijn eigen ding kan doen, zegt Marica. “Naar het verhaal van een klant luisteren en dat omzetten naar een sieraad, wetende dat het voor meer dan 80 procent is wat de persoon wilde of in gedachten had.”
Naast de leuke dingen in haar vak heeft ze soms ook te maken met frustraties, vooral als ze haar materiaal niet snel genoeg binnenkrijgt. “Ik ben soms nog verwend met het werken in België. Vandaag bestel ik iets uit de VS en binnen twee dagen is het bij mij thuis. Een andere frustratie is als ik een vakman vraag om een opdracht uit te voeren, zoals graveren, stenen in pavé-setting in een sieraad, en dat het niet goed gedaan wordt. Weinigen in Suriname leveren kwaliteit. Het positieve gevolg is, dat ik mezelf bijschool en me de technieken van een steenzetter bijvoorbeeld eigen maak. Ik zou kunnen klagen, maar probeer uit wat ik het minst leuk vind, het positieve te halen.”
Het hele artikel is te lezen in het augustusnummer van Parbode.