Miguel Keerveld
Praat je over economische ontwikkeling, dan praat je vooral over ondernemers met durf. Parbode laat ze aan het woord. Deze maand: Miguel Keerveld, oprichter van ArtNet.sr. Het bedrijf staat in de kinderschoenen en wil Surinaamse kunst toegankelijk maken voor een groter publiek.
Miguel Keerveld
ArtNet.sr
“Een belangrijk doel van het aanbod van kunstlease is het vergroten van de belangstelling voor beeldende kunst. Daarnaast voorziet ArtNet.sr in de behoefte de werk- en woonplek te verfraaien en zo de sfeer te verbeteren.” Miguel Keerveld (27) leest trots voor uit het ondernemingsplan dat hij opstelde tijdens de training voor jonge ondernemers die hij volgt bij IntEnt Suriname. “Het oorspronkelijke idee was om een online galerie te starten, maar gaandeweg is het plan geëvolueerd naar kunstleasebedrijf ArtNet.sr. Ik ben zelf kunstenaar en ik merk dat de lokale markt voor verkoop niet zo groot is. De meeste werken verkoop ik aan buitenlanders. Een online galerie, naast alle bestaande galerieën, zou niet relevant zijn.”
Veiligheidsmarge
Keerveld is een duizendpoot. “Ik heb meerdere gezichten en ik ben actief in verschillende disciplines. Momenteel studeer ik Infrastructuur aan het PolyTechnic College. Daarnaast maak ik bouwtekeningen en freelance ik voor bedrijven. Het is erg belangrijk om een brede visie te hebben. Het vraagt wel heel wat tijd en energie. Mijn sociale leven stelt daarom niet veel voor, maar dat is de keuze die ik heb gemaakt.”
Kunst drijft de ondernemer, al van jongs af aan. Toch koos Keerveld er bewust voor om niet aan de kunstacademie te studeren. “Ik was niet zeker genoeg. Men zegt dat wereldwijd slechts vijf procent van de kunstenaars kan leven van zijn werk. Daarom heb ik ervoor gekozen om te studeren en hiermee een veiligheidsmarge in te bouwen. Tijdens mijn studie ben ik als autodidact bezig gegaan met kunst. Als je gelooft in jezelf, kom je er uiteindelijk wel. Alle andere wegen in het leven geven me de ruimte om te investeren in mijn droom.”
Keerveld merkt dat Surinamers steeds meer interesse tonen voor kunst, maar dat die niet voor iedereen toegankelijk is. “Een Nederlandse leerkracht die bijvoorbeeld op vakantie komt in Suriname, koopt hier een schilderij van tweehonderd euro. Maar voor een Surinaamse onderwijzer ligt dat veel moeilijker. Mensen appreciëren het echt als ik een schilderij cadeau geef, want zelf kunnen ze het niet betalen. Kunst heeft een positief effect op de omgeving. Ik ging vorig jaar zelfstandig wonen maar had eigenlijk niets. Ik kreeg een oude bank van mijn tante, een tafel van mijn werkgever en hing wat schilderijen aan de muur. Bezoekers gaven me complimentjes over de inrichting”, lacht hij.
“Kunstuitleen speelt in op die gedachte. Een goede ondernemer ziet kansen en legt verbanden. Ik wil anderen ook laten genieten van kunst. Het is ook erg belangrijk dat je kunt inschatten wat je kwaliteiten zijn. Bij mijn ideeën over ArtNet.sr heb ik meteen Ada Korbee betrokken, want ze heeft al twintig jaar ervaring in de kunst- en cultuurwereld.
Het concept dat ArtNet.sr hanteert, is nieuw in Suriname. Geïnteresseerde bedrijven schrijven zich in en krijgen toegang tot de collectie op de website. “Als klanten een werk uit ons assortiment gekozen hebben dat ze graag willen huren, moeten ze eerst een borg betalen. Die bedraagt 25 procent van de waarde van het kunstwerk, maar dit krijgen ze uiteraard terug bij het aflopen van het contract”, legt Keerveld uit. “De werken zijn verdeeld in verschillende prijscategorieën, van minimaal vijfhonderd tot maximaal vijfduizend euro. ”
ArtNet.sr biedt drie verschillende producten aan. Art cases, operationele lease en financiële lease. “In een art case zitten vijf kleine werken en die zijn voor drie maanden te huur. Bij de operationele lease geef je de werken gewoon terug. Als je financieel least, geldt de huur als een soort van afbetaling en ben je na verloop van tijd eigenaar van het werk.Aanvankelijk focussen we op de bedrijfswereld, maar ook particulieren mogen bij ons aankloppen. Het is de bedoeling dat mensen vanuit hun luie stoel naar onze online collectie kunnen kijken.”
Op de Nationale Kunstbeurs 2009 heeft Keerveld een enquête laten houden onder de aanwezige kunstenaars om te peilen naar de interesse. De meesten juichten het initiatief toe. “Maar ik weet wel dat velen nog even zullen afwachten. Op dit moment heb ik een deal met een Surinaams kunstverzamelaar en de startcollectie van ArtNet.sr zou voor 75 procent bestaan uit zijn werken. Daarnaast heb ik ook afspraken gemaakt met drie andere kunstenaars. Alle anderen zullen tijdens het traject wel overtuigd raken om erbij te horen.”
Op lange termijn wil de ondernemer ArtNet.sr uitbouwen tot een kunstagentschap dat management biedt aan kunstenaars en tentoonstellingen inricht. “Surinaamse toppers zoals Erwin de Vries en Marcel Pinas doen het erg goed. Er zijn echter veel andere jonge kunstenaars die de capaciteit hebben om dat niveau te halen. Maar kunst is meer dan zichtbare kwaliteit op het doek. Je moet je werken kunnen presenteren en weten hoe je je kunt positioneren op de markt. Kunstenaars zijn creatieve mensen en vaak niet geïnteresseerd in het business-gedoe.”
Het enthousiasme van Keerveld kent geen grenzen. De ondernemer praat onophoudelijk over zijn toekomst. “Ik heb altijd grote plannen en fantaseer veel. Waarom zou je jezelf beperken? Dromen is gratis.”