Mike Antonius:‘We stoppen veel geld in de ontsluiting van het binnenland’ – Parbode Sneak Peek
Het Telecommunicatiebedrijf Suriname (Telesur) veert terug van een turbulente periode van directiewisselingen en economische recessie. Onder de bezielende leiding van de gloednieuwe CEO, Mike Antonius (45), is Telesur drukdoende twee ambitieuze projecten uit te voeren om de digitale toekomst van ons land veilig te stellen. Antonius laat zijn licht schijnen op deze miljoenenprojecten, ‘Ontsluiting Binnenland’ en het Telesur Nationaal Breedband Project. Hij gaat dieper in op de uitdagingen binnen de telecommunicatiesector.
“Wij zijn in het vaste net aan het investeren, dat zou je kunnen vergelijken met een privépersoon die een huis bouwt. En iedereen die een huis bouwt, moet prioriteiten stellen. Een project, waarin we samen met de eigenaar (de Staat als enige aandeelhouder, red.) heel veel geld stoppen, is ontsluiting binnenland”, begint Antonius. “Wanneer we in Paramaribo zitten, denken we, ây dit is Suriname, en vergeten we de rijkdom van met name het achterland. Wil je nationaal ontwikkeling brengen, dan moet je beginnen en dan kijken hoe het afloopt. Dus vandaar dat we niet à la dol kunnen blijven sponsoren en financieren, want voorlopig hebben we onze focus gericht op de burgers van het binnenland, zodat iedere Surinamer straks bereikbaar is.”
Antonius is vanaf 1995 werkzaam bij Telesur en werkte zich op van inkoopmedewerker tot waarnemend Telesur-directeur in 2015. Enkele dagen voordat hij officieel directeur wordt, ontvangt hij ons in zijn werkkamer, met een glas water, zijn mobiele telefoon en een belegd broodje binnen handbereik, dat hij overigens gedurende het gesprek niet aanraakt.
Op vragen over hoe Telesur zich door de afgelopen paar moeilijke jaren heeft gehandhaafd, geeft hij aan dat de instabiele situatie in 2015 gemaakt heeft dat er een achterstand is opgelopen in de jaarverslagen vanaf dat jaar tot nu. De jaarverslagen van 2015, 2016 en 2017 zullen dit jaar tegelijkertijd gepresenteerd worden. Voor vragen over die beginperiode verwijst de overigens spraakzame Telesur-directeur naar de rvc. Ook over een Clad-onderzoek naar vermeende financiële misstanden vóór zijn directeurschap laat Antonius zich niet uit.
Cijfers
Wel duidelijk is dat 2015 is afgesloten met een winst van SRD 25 miljoen. Maar 2016 werd een nog moeilijker jaar- ‘challenging’ om in Antonius’ woorden te spreken – omdat er verschillende financiële aanpassingen moesten worden gedaan. Verder vielen in dat jaar de daadwerkelijke ontheffingen binnen de directie, en – wat misschien nog wel veel erger was – bereikten de wisselkoersen voor vreemde valuta ongekende hoogten. Antonius twijfelt over jaarverslag 2016, omdat vele ondernemingen vanwege de inflatie ernstige uitdagingen hebben gekend, maar ziet in 2017 de oude glorie weer helemaal terugkomen. “Ik kan nog niet vooruitlopen op iets dat officieel nog niet afgerond is, maar voor 2017 zie ik in ieder geval dat we qua performance weer groeien. Hetzelfde zie ik ook voor 2018. Maar dit alles kan pas gestaafd worden als de accountcontroles hebben plaatsgevonden.”
Telesur-schulden
Antonius noemt twee belangrijke schulden bij China. Een oude, en de nieuwe van 115 miljoen US-dollar, waar nogal wat over te doen is geweest, en waar de directiewisselingen in 2015/2016 uit zijn voortgevloeid.Maar de lening kent een grace-period van vijf jaar, waar volgens Antonius ‘dankbaar gebruik van wordt gemaakt’ en een vrij lage rente. Bovendien, stelt hij, is er sprake van een hele goede solvabiliteit en liquiditeit, waardoor er voldoende ruimte is voor leningen.
Antonius antwoordt nauwkeurig formulerend en zelfverzekerd Parbode informeert naar de sterke en zwakke sectoren van het bedrijf. “In principe hebben we van al onze diensten goede verdiensten. Bijvoorbeeld op de vaste lijnen hebben we positieve resultaten, ondanks dat we in een nadelige positie zitten ten opzichte van de interconnectie. Toch kunnen we nog heel goed het hoofd boven water houden. We bieden zelfs voor de vaste lijnen al een hele tijd een korting aan van 50 procent. We kunnen ons nog goed bedruipen; het is geen vetpot op het vaste net, maar we houden het hoofd boven water. Toch denk ik wel dat we in de toekomst de 50 procent korting op het vaste tarief van 3,5 dollarcent per impuls nader moeten bekijken. Want het hele vaste net moet vervangen worden, en dan kunnen we dus helaas zo’n grote korting niet aanhouden, ben ik bang.”
Hoe wordt die miljoeneninvestering terugverdiend? Gaan de tarieven omhoog?
Antonius bedachtzaam: “Kijk…wat je merkt in alle landen die zulke projecten uitvoeren, is dat er vaak een propositie (voorstel) wordt gebruikt waarbij inderdaad de prijzen omhoog gaan. Maar er zijn ook andere proposities, andere manieren. We zullen niet met maar één smaak komen. We zullen prijzen gaan differentiëren, en niet alleen prijzen, maar ook producten en diensten.”
Hoe gaat het met Telesur op het gebied van vreemde valuta?
“Voornamelijk in 2016 is het challenging geweest”, verzucht Antonius. “Kijk, als bedrijf hebben we een ontzettende valutabehoefte, voor dit jaar is dat bijvoorbeeld 40 miljoen US-dollar. Om daaraan te komen was in 2016 een grote uitdaging, en zaken zijn in het begin niet altijd even correct verlopen. Maar nu zijn we zover gekomen dat we aan onze valutabehoefte voldoen zonder macro-economische verstoringen te veroorzaken. Burgers hebben, als het gaat om telecommunicatie, behoeften naar Europese standaarden, maar niet altijd de portemonnee daarvoor. Wij als telecommunicatiebedrijf moeten dus wel min of meer een Europese portemonnee hebben.”
Maar hoe zit het met de stabiliteit? Je hoort wel eens van storingen vanwege beschadigingen?
Antonius recht zijn rug, en vraagt, een beetje fel, maar oprecht verbaasd: “Wanneer heeft u dat gehoord, want ik heb dat nog niet gehoord hoor.” En dan iets begripvoller: “Weet je wat dat ding is: er gebeurt een enkele keer iets, en we houden daaraan vast. En ook al horen we twintig jaar lang niks negatiefs meer, dan houden we toch nog vast aan dat ene negatieve dat we jaren terug een keer gehoord hebben. Maar ik zal u zeggen: we hebben vrijwel geen interrupties, geen onderbrekingen op de zeekabel. Op dit moment is er een storing, maar niemand merkt er iets van, omdat er geen interruptie voor de klant veroorzaakt wordt. Omdat we het systeem zodanig hebben opgezet dat de klant er geen hinder van mag ondervinden. Voorheen, als er een storing was, toen we maar één kabel hadden, de Americas II, kon zo’n storing drie weken duren. Dus sinds deze tweede zeekabel er sinds 2010 is, is het probleem van een eventuele storing beheersbaar gemaakt. Maar in feite zou er een derde en een vierde kabel bij moeten zijn.”
Hoe zit het met de stabiliteit, kwaliteit bij mobiel bellen en afgebroken gesprekken, de dropped calls ?
“Waar wij storingen ervaren, is op het vaste net. Daar hebben we bijvoorbeeld met betrekking tot internet, trage verbindingen en service-onderbrekingen. We hebben veel achterstand op het onderhoud van het vaste net. De laatste grote uitbreiding van het vaste net dateert van 1981. We hebben er dankbaar gebruik van kunnen maken, maar de uitbreidingen verder zijn uitdagend. Als je kijkt naar de klantbehoefte, dan hebben we veel meer breedbandaanvragen dan andere zaken. Ook als je binnen de mogelijkheden naar de klantbehoeften kijkt, zie je veranderingen. Men wil meer uploaden. Vroeger was het je e-mail checken, klaar, maar nu wordt zelfs het nieuws veelal gepresenteerd via video’s. Dus de uitdagingen om van het internet gebruik te maken binnen de huidige infrastructuur, worden alleen maar groter.”
Hoe zit het met uw diensten in het achterland?
“Ontsluiting binnenland doen we in opdracht van de eigenaar. De overheid stelt terecht dat iedere burger recht heeft op telecommunicatie. Dat is bovendien in de Telecommunicatiewet vastgelegd. Maar dit gebeurt nog onvoldoende. Omdat het natuurlijk ook niet zo aantrekkelijk is om voor driehonderd inwoners naar die zuidgrens te gaan.”
Over die zuidgrens gesproken: is heel Suriname via Telesur bereikbaar?
“Neen. We kunnen niet ons hele land aansluiten op ons net, wat we kunnen doen is die plekken bereikbaar maken waar er leefgemeenschappen zijn. Wat dat betreft hebben we nog vijf dorpen aan de zuidgrens te faciliteren: Alalapadu, Kwamalasemutu, Sipaliwini, Amatopo en Curuni. Het zijn bijna allemaal kleine tot heel kleine gemeenschappen, maar er zijn goede afspraken gemaakt met de eigenaar, en die zegt van: we willen dat alle Surinamers bereikbaar zijn.” Antonius stelt dat hij de overheid volledig begrijpt: “Ook als je beheersdaden moet uitvoeren, moet je communicatievoorzieningen hebben. Bovendien moet je je grenzen ook kunnen beschermen.”
Hebben jullie last van concurrentie?
“Als we praten over concurrentie denk ik alleen maar aan de concurrentie van bedrijven als Whatsapp en Facebook. Dat is binnen onze sector een behoorlijke uitdaging.”
De oneerlijke concurrentie illustreert Antonius aan de hand van het eiland Sint Maarten, waar door orkaan Irma het telecommunicatienetwerk volledig was vernield en platgelegd. Het zijn de grote vaste bedrijven die de infrastructuur weer zullen opbouwen. Antonius: “Maar wie gaat weer geen cent uitgeven aan heropbouw en tegelijkertijd zwaar profiteren van de in te stellen infrastructuur?” Dus daar ligt de werkelijke concurrentie. En niet bij Digicel of Uniqa of welk bedrijf dan ook. Ook niet qua masten, want overal waar Uniqa eigen masten had geplaatst, had Telesur al masten.”
Luistert Telesur wel eens gesprekken af? In opdracht van een privépersoon, de politie, of de regering?
Antonius kiest zorgvuldig zijn woorden: “Afluisteren gebeurt alleen in opdracht van de pg. Als de politie het nodig vindt voor een bepaalde zaak, en met een opdracht van de pg komt, dan kan dat gebeuren. Daar houden wij ons aan.”
Lees het hele artikel in het augustusnummer van Parbode