Minder groeiachterstand bij Surinaamse kinderen
PARAMARIBO – Vandaag is het Global Nutrition Report 2016 uitgekomen. Het doel van dit rapport is, naast het in kaart brengen van de huidige situatie op het gebied van ondervoeding, om een advies te geven zodat er tegen het jaar 2033 een einde gemaakt kan worden aan ondervoeding. Hoe staat Suriname ervoor op het gebied van (slechte) voeding?
Suriname ligt nog niet op de juiste koers op het gebied van ondervoeding. Alleen op het gebied van overgewicht bij kinderen onder de vijf jaar, en groeiachterstanden bij kinderen, ligt Suriname op de juiste koers.Al wordt bij het overgewicht bij kinderen wel de kanttekening ‘at risk’geplaatst, omdat 4% van de Surinaamse kinderen onder de vijf jaar met overgewicht kampt. Op het gebied van uithongering in het algemeen, bloedarmoede bij vrouwen, het geven van exclusieve borstvoeding, overgewicht en obesitas bij volwassenen, en diabetes bij volwassen ligt Suriname niet op de juiste koers. Vooral voor kinderen en vrouwen kan er nog een hoop verbeterd worden.
Zo is 8,8% van de Surinaamse kinderen niet voldoende volgroeid voor hun leeftijd. Wel maakt Suriname progressie op dit gebied. Ook hebben teveel Surinaamse kinderen (5%) ondergewicht ten opzichte van hun lichaamslengte. Dit zou kunnen samenhangen met het niet geven van borstvoeding, want uit het onderzoek blijkt dat jonge Surinaamse moeders niet geneigd te zijn om borstvoeding te geven.Slechts 2,8% van de moeders doet dit in de eerste zes maanden na geboorte van hun kind.Tenslotte wordt aangegeven dat de doelstelling met betrekking tot bloedarmoede bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd (15-49 jaar) ook niet op koers ligt; er wordt namelijk een erg hoge prevalentie van 24,9% geregistreerd.Ondanks de economische crisis heeft toch een alarmerend percentage (85,5%) van de Surinaamse volwassenen overgewicht of obesitas. Ook heeft 26,1% van de volwassenen een vorm van diabetes.
De onderzoekers kwamen op een zevental belangrijke globale bevindingen. Zo zagen ze dat ondervoeding leidt tot een stroomversnelling van individuele en maatschappelijke uitdagingen en kansen. Ook stelden ze vast dat de wereld nog niet op de juiste koers zit op het gebied van ondervoeding, maar dat er wel hoop is. Daarbij merkten de onderzoekers op dat voeding centraal staat bij de doelstellingen inzake duurzame ontwikkelingen. Het is belangrijk dat deze doelstellingen specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden geformuleerd worden. De huidige toezeggingen komen niet overeen met de huidige behoeften, en daarom is het zaak om niet alleen over het probleem te spreken maar ook tot actie over te gaan. Een lastig punt daarbij is dat huidige gegevens en kennis nog niet voldoende zijn om investeringen tot het uiterste te vergroten.