Ministers
Zeventien ministers hebben in de afgelopen vijf jaar ons land naar beste kunnen (tenminste, daar gaan we vanuit) vertegenwoordigd. De één op behoorlijke wijze, de andere in de ogen van veel kiezers met plaatsvervangende schaamte. Parbode houdt de prestaties van onze bewindslieden tegen het licht. En geeft een beoordeling, geheel in Parbode-stijl in de vorm van sterren.
Joyce Amarello-Williams
SPA
Arbeid, Techn.Ontwikkeling en Milieu
Fatsoenlijke milieuwetge-ving is er niet, de invoering van het minimumloon wordt keer op keer om vage redenen op de lange baan geschoven: twee speerpunten van het ministerie van ATM die een absolute prioriteit van de regering waren. Het kenmerkt de daadkracht van Amarello-Williams, die zich drukker lijkt te maken om het jubileumfeest van haar ministerie, dan om serieuze zaken.
Richel Apensa
A-Combinatie
Transport, Communicatie en Toerisme
Ze liet met tegenzin Digicel en Uniqa toe als concurrenten van Telesur, dat onder haar eigen ministerie valt. De regulering van het busvervoer is niet van de grond gekomen, het beloofde scheppen van orde in het taxiwezen lukte ook al niet. Nou ja, voor zover bekend betaalde ze in tegenstelling tot haar ontslagen voorganger Alice Amafo wel keurig haar eigen verjaardagspartijtjes.
Michel Felisi
A-Combinatie
Regionale Ontwikkeling
Toegegeven: binnenlandbewoners hebben zelden zo vaak een minister van RO op bezoek zien komen. Dat mag ook wel met een bewindsman die één van hun is. Tussendoor deed Felisi iets heel vreemds: hij doekte het Community Development Fund Suriname (CDFS) op, dat op succesvolle wijze nuttige projecten in het binnenland uitvoerde. Boze tongen beweren omdat de meeste werknemers niet op Felisi leken.
Ivan Fernald
NPS
Defensie
Een redelijk stabiele, betrouwbare en rustige factor binnen de regering-Venetiaan. Uitschieters in positieve of negatieve zin zijn niet over Fernald te melden, hij deed gewoon zijn werk. Dat kun je niet van al zijn collega’s zeggen, dus dat verdient een pluimpje. Aan de problemen van de eeuwig morrende ex-militairen heeft hij zowaar getracht wat te doen; velen van hen worden nu omgeschoold.
Maurits Hassankhan
VHP
Binnelandse Zaken
In plaats van het ambte-narenapparaat te saneren, besloot Hassankhan ze via FISO allemaal meer salaris te geven, hoewel dat volgens allerlei deskundigen funeste gevolgen kan hebben voor het huishoudboekje van de Staat. Het werd hét hoofdpijndossier van Hassankhan. De invoering verloopt stroef en veel lantiman zijn nog steeds ontevreden. Ze zijn er in ieder geval niet harder door gaan werken.
Humphrey Hildenberg
NPS
Financiën
Bij Hildenberg bekruipt je het gevoel dat hij er nooit echt bij hoorde, maar als een soort krenterige rentmeester vooral bovenop onze belastingcenten zat. Als een geheimzinnige schim beweegt hij zich door de gangen van de ministerraad, vragen van journalisten beantwoordt hij het liefst niet. Over monetaire stabiliteit mogen we echter niet klagen, dus hij zal zijn werk vermoedelijk wel naar behoren hebben gedaan.
Michael Jong Tjien Fa
Pertjajah Luhur
Ruimtelijke Ord., Grond en Bosbeheer
Het klinkt niet aardig, maar hij zal de geschiedenis in gaan als de luis in de pels van de regering-Venetiaan 3. De meest bekritiseerde bewindsman van het stel, met de allesbehalve positieve titel ‘minister Landjepik’. Deed de meest vreemde en oneigenlijke dingen met lappen overheidsgrond, waarbij vooral politieke vrienden rijkelijk werden bevoordeeld. Een minister om heel gauw te vergeten.
Ganeshkoemar Kandhai
VHP
Openbare Werken
Kandhai zal verder door het leven moeten als ‘de man die geen bruggen kon bouwen’. Vijf jaar lang heeft zijn ministerie aangemodderd met de Carolina- en de Uitkijkbrug, waarbij het ontbreken van deskundigheid binnen het departement hem opbrak.
Meest positieve is dat hij, anders dan zijn voorgangers Mangal en Balesar, (nog) niet in verband is gebracht met corruptiezaken.
Lygia Kraag-Keteldijk
NPS
Buitenlandse Zaken
Wie? O ja, de vrouw die onze belangen in het buitenland behartigt. De meest onzichtbare pion in de regering-Venetiaan. Dodelijk saai, geen hoogte- of dieptepunten zijn bekend. Niemand weet wat ze heeft uitgespookt en waarom ze in welk
buitenland is geweest. Een standpunt over wat dan ook heeft ze nooit verkondigd. Waarom ze minister mocht worden, laten we maar over aan de
mofokoranti.
Clifford Marica
SPA
Handel en Industrie
Economisch gezien gaat het met Suriname de goede kant op, maar of we dat te danken hebben aan Marica, is de vraag. Het verkrijgen van een import- of exportvergunning is nog altijd een bureaucratische lijdensweg, een bedrijf opzetten is zo mogelijk nog ingewikkelder. Het laatste jaar was hij vooral druk met de kinderachtige strijd om de voorzittershamer van de SPA, die hij smadelijk verloor.
Stanley Raghoebarsing
VHP
Landbouw, Veeteelt en Visserij
Ondanks zijn ongetwij-feld goede bedoelingen, heeft Raghoebarsing
maar weinig voor elkaar gekregen. In de drie agrarische sectoren die onder zijn ministerie vallen, is weinig vooruitgang geboekt. Terwijl er potentie genoeg is. O ja, er zijn een paar visserijcentra gebouwd door Japanners. Maar daarvoor moest ons land wel instemmen met de schandalige en bloederige walvisjacht.
Rick van Ravenswaay
DA’91
Planning en Ontwikkelingssamenwerking
‘Niet praten, maar doen’. Zo kun je het motto van Van Ravenswaay het beste omschrijven. Hij had natuurlijk de mooiste baan: veel geld uitgeven van buitenlandse donoren. Deed een collega-minister zijn huiswerk niet om een project uit te voeren, dan stopte hij zonder schroom dat geld in een ander project. Hij was niet te beroerd om Openbare Werken een veeg uit de pan te geven na het geklungel rond de bruggenbouw.
Harold Rusland
NPS
Natuurlijke Hulpbronnen
De voormalige baas van de universiteit is een kundig man. Maar het manoeuvreren in de politieke slangenkuil viel hem niet mee. Had zonder betutteling vanuit de NPS meer kunnen doen. Hij kon niet voorkomen dat Billiton vertrok en honderden mensen hun baan verloren. Daarentegen probeert hij in onderhandelingen met nieuwe multinationals wel het onderste uit de kan te halen.
Chandrikapersad Santokhi
VHP
Justitie en Politie
Vreemdelingenbeleid, Korps Politie Suriname, Brandweer, verkeerswetgeving: je kunt het zo gek niet bedenken of er zijn sprongen vooruit gemaakt. Als een olifant in een porseleinkast heeft Santokhi zaken aangepakt. Aan partijbelangen heeft hij een broertje dood, wat hem siert. Niet voor niets valt zijn naam als wordt gespeculeerd over wie de volgende president van Suriname wordt.
Hendrik Setrowidjojo
Pertjajah Luhur
Sociale Zaken en Volkshuisvesting
Traditiegetrouw zet Pertjajah Luhur een marionet van voorzitter Paul Somohardjo op dit ministerie, die vervolgens niets presteert. De woningnood is minstens zo groot als vijf jaar geleden, al even traditiegetrouw worden kort voor de verkiezingen mooie bouwplannen gepresenteerd en een paar stenen gelegd voor huizen die misschien niet worden afgebouwd. Onze oudjes worden nog steeds afgescheept met een beschamend lage AOV-uitkering.
Celsius Waterberg
A-Combinatie
Volksgezondheid
Waterberg klaagde kort na zijn aantreden al over de tegenwerking die hij kreeg vanuit coalitiegenoot Nieuw Front. En gelijk had hij, want de invoering van de Algemene Ziektekosten Verzekering (AZV) is uiteindelijk door zijn partners tegengehouden. Hij is een beetje koppig: geluiden over dengue- en andere epidemieën heeft hij, ondanks de bewijzen die er waren, meermalen tegengesproken.
Edwin Wolf
Pertjajah Luhur
Onderwijs en Volksontwikkeling
Zonder twijfel de aardigste minister van allemaal. Altijd bereid om ergens op te reageren, hoe lastig het onderwerp ook is. En lastig had hij het: het dramatische tekort aan scholen en klaslokalen is onder zijn leiding slechts ten dele teruggedrongen, de examenresultaten op de middelbare scholen zijn ondanks zijn inspanningen ver onder de maat gebleven.