Mondkapje versus muilkorf: COVID-19 één grote poppenkast? – Parbode Sneak Peek
Er wordt met de COVID-19-pandemie onnodig paniekvoetbal gespeeld, luidt de alsmaar sterkere roep van diverse antibewegingen in de wereld. Ook in ons land wordt de weerstand tegen de coronamaatregelen steeds groter, met microbioloog en voedseltechnoloog Ricky Stutgard en social influencer Karel Donk in de voorlinie. Het virus zou niet dodelijker zijn dan een normaal griepje, met al die vrijheidsbeperkingen wordt Suriname in feite omgebouwd tot een concentratiekamp. Ook twee vooraanstaande gezondheidsexperts geven hun mening.
Tekst Arjen Stikvoort en Lisanne Waridjan
Social influencer Karel Donk
‘Als je met de dood dreigt, krijg je de massa mee’
Karel Donk, verwoed criticus van het coronabeleid, gaat op Facebook de strijd aan met de voortrekkers van het nieuwe normaal. Donk is fel tegen de COVID-19-maatregelen en zet dat uiteen op verschillende sociale media platformen. “Corona is één grote poppenkast. En de mens vertoont schapengedrag. Het is een gewoon griepvirus, waar normaal gesproken ook mensen met onderliggende aandoeningen aan kunnen overlijden.” Die (wetenschappelijke) informatie is al bekend en gepubliceerd, maar komt niet bij het volk, meent Donk. Naar zijn zeggen voeren de belangen bij het coronavirus namelijk de boventoon. Het coronavirus wordt zodanig opgeblazen dat er veel vrees in de maatschappij wordt gepompt. “Want als je met de dood dreigt, krijg je de massa mee, want niemand wil dood, denken de beleidsmakers. Neem al onze rechten af, zodat wij kunnen blijven leven”, zegt Donk. “Daarnaast wordt er gemanipuleerd met het aantal doden, want alle doden krijgen het stempel corona, ook als iemand is overleden aan totaal iets anders. Dat is bevestigd door nabestaanden.” Volgens Donk varen bepaalde industrieën er wel bij, zoals de farmaceutische industrie of regeringen die corona aangrijpen als grote afleider. “De felle protesten van de gele hesjes in Frankrijk verdwenen gelijk naar de achtergrond. Beleidsmakers en politici gebruiken corona als middel om de burger te ‘controlen’. Alle COVID-19-maatregelen hebben Suriname in een diepere economische crisis gebracht. Totaal overbodig en erg jammer als je de juiste informatie tot je neemt over het nieuwe virus. Suriname moet veel scherper gaan bekritiseren. En niet alles klakkeloos van het buitenland overnemen.” De media zijn volgens Donk medeverantwoordelijk voor de massahysterie rondom het virus. “Er zou een kritisch beeld gegeven moeten worden. Ook de partijen die zeggen dat het coronavirus helemaal niet gevaarlijker is dan bijvoorbeeld influenza moeten aan het woord komen. Mensen moeten daarvan bewust worden.”
Zelf neemt Donk de coronamaatregelen zo min mogelijk in acht. “Ik kom sowieso zo weinig mogelijk buiten. Alleen naar de winkel ga ik, en dan nog naar eentje waar je zonder mondkapje je boodschappen kunt kopen.”
Microbioloog en voedseltechnoloog Ricky Stutgard
‘Van alle geïnfecteerden overlijdt slechts 1,5 procent aan het coronavirus’
Docent aan onze universiteit Ricky Stutgard is eveneens tegen de COVID-19-maatregelen. Hij zet het geheel in zijn perspectief. “Het middel is ernstiger dan de kwaal. Andere ziektes als hart- en vaatziekten, kanker, hypertenstie en diabetes mellitus komen nog steeds in de top vijf van meest dodelijke ziektes. Die eisen veel meer slachtoffers, maar daarvoor gelden géén strikte protocollen, maatregelen of lockdowns.” Stutgard ziet de economie en het maatschappelijk leven verder ontwricht raken als we niet snel genoeg tot het besef komen waarmee we bezig zijn. “We willen tientallen COVID-19-patiënten helpen, maar maken met de maatregelen duizenden gezonde mensen ziek.
Lees dit artikel verder in de speciale decembereditie van de Parbode. In het artikel ook de meningen van infectioloog Stephen Vreden en publieke gezondheidszorgdeskundige Ruben del Prado, evenals de meningen van burgers.