Monetaire reserves na IMF-lening bijna verdubbeld tot 404 miljoen US-dollar
De monetaire reserves van Suriname zijn in juni met maar liefst 189 miljoen US-dollar vermeerderd en uitgekomen op 404,4 miljoen US-dollar, dat is bijna een verdubbeling ten op zichte van een maand eerder, toen er 212,5 miljoen US-dollar in de monetaire spaarpot zat. Dit blijkt uit vandaag geactualiseerde data van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Eergsteren kwam ook al naar voren dat de overheidsschuld binnen een maand tijd met SRD 1,5 miljard is geslonken, maar ook vandaag blijkt de rooskleurigere data om een creatief staaltje van overheidsboekhouden te gaan. De aanvulling van de reserves is mede afkomstig van een miljoenenlening van het Internationaal Monetair Fonds.
Het is de grote vraag waarvoor in hoeverre de IMF-miloenen effect hebben, want op de parallelmarkt wordt inmiddels SRD 7,40 neergeteld per US-dollar. De miljoenen zouden ingezet worden om de nationale munt te verdedigen, maar in de praktijk lijkt hier niet veel van terecht te zijn gekomen.
De deviezenreserves, die waren ingekrompen naar 137,6 miljoen US-dollar, zijn ieder geval aangevuld tot 328,1 miljoen US dollar. De huidige monetaire reserves is blijkens CBvS-data opgebouwd uit: 328,1 miljoen US-dollar Foreign currency reserves, 12,9 miljoen US-dollar IMF reserve position, 39,5 miljoen aan Special Drawing Rights, en 23,8 miljoen US-dollar Gold (including gold deposits and, if appropriate, gold swapped).
De monetaire spaarpot zat in de afgelopen jaren nog boven de 1 miljard US-dollar, de moederbank heeft in de afgelopen jaren echter vaker zwaar geïntervenieerd om rust te brengen op de valutamarkt, echter was het gevolg dat de deviezenreserves zwaar zijn gaan inkrimpen. Deze interventie heeft uiteindelijk niet het gewenste resultaat opgeleverd, omdat de monetaire maatregelen niet synchroon met elkaar liepen. Aan de ene kant heeft de moederbank voor honderden miljoenen aan deviezen geïntervenieerd om de wisselkoers stabiel te houden, maar aan de andere kant werd er niet gesaneerd in de lopende uitgaven.