Monique Pool: ‘Er zijn nog zoveel mysteries over dolfijnen te ontrafelen’ – Parbode Sneak Peek
Tijdens een oceaanexpeditie afgelopen september werd voor het eerst een spitssnuitdolfijn duidelijk op foto vastgelegd. Daarnaast werden andere grote zeezoogdieren gespot, waaronder de zwarte zwaardwalvis en tuimelaars. Expeditieleider Monique Pool, directeur van Green Heritage Fund Suriname, is verheugd met het succes van de expeditie en de bevestigde rijke biodiversiteit in ons zeegebied. Maar ze waarschuwt dat het leven in de oceaan onder druk staat door onder meer overbevissing, vervuiling en oliewinning.
Tekst Lisanne Waridjan
Monique Pool (58) en haar team zijn al meer dan zestien jaar bezig met het verzamelen van data over dolfijnen in Surinaamse wateren; sinds 2007 doen ze dat volgens een protocol. Ze legt uit dat vóór onze kust er tot nu toe achttien soorten walvisachtigen zijn gespot. “We hebben vijf walvissoorten en dertien dolfijnsoorten, waaronder de pas goed gefotografeerde spitssnuitdolfijn.” De biologen zijn nog bezig te kijken naar de beelden, maar “we weten dat we goede foto’s hebben, waardoor we de dieren beter kunnen identificeren. Het is een soort waarvan we nog niet honderd procent zeker wisten dat het hier voorkomt.”
Bij de walvisachtigen maak je onderscheid tussen tandwalvissen en baleinwalvissen. De tandwalvis heeft als grootste broer de potvis, in het Engels sperm whale genoemd. Hij is een diepduikende soort en komt 200 kilometer buiten onze kust voor. Hij kan achttien meter worden en is de grootste tandwalvis die in Suriname voorkomt. “Dat is echt een reusachtig dier. Als je zo’n dier tegenkomt in het wild, zou ik daar niet gaan zwemmen. Als het kleintjes heeft, kan je niet voorspellen of ze die gaan verdedigen.”
Pool onthult dat er waarschijnlijk ook orka’s in onze wateren zwemmen. “Het feit dat ze in omringende landen gesignaleerd zijn, maakt de kans groot dat ze hier ook voorkomen, maar we hebben ze nog niet waargenomen.” De zwarte zwaardwalvis komt wel zeker voor, daarvan is een groot aantal waargenomen tijdens de laatste oceaanexpeditie. Het is een behoorlijk groot dier, dat bijzonder is om te zien.
Lievelingsdolfijn
Pool vindt onze profosu de mooiste dolfijn.
Lees dit artikel verder in het februarinummer van de Parbode
Parbode Magazine is te koop in vele winkels; ook een (online) abonnement afsluiten is mogelijk (www.parbode.com/abonneren/)