Moslimextremisme op tv: een sluipend gevaar? – Parbode Sneak Peek
Het leek in Suriname nooit echt voet aan de grond te krijgen: jihadistisch gedachtegoed. Ons land lijkt tot op heden bestand tegen ronselaars die proberen andere moslims naar het IS-front in Syrië en Irak te sturen. Toch is het gevaar van buitenaf niet geweken. Pakistaanse, Afghaanse en Indiase islamitische geestelijken blijken op Surinaamse televisiekanalen de strenge en radicale leer van de islam te verkondigen.
Tekst Coen van den Braber
Vooral in de vastenmaand waren de islamitische predikers op Surinaamse televisie onderwerp van discussie, aangezien de moslimgeestelijken haatdragende taal tegenover ongelovigen bezigden. Op meerdere tv-kanalen was volgens een redactioneel stuk in Dagblad Suriname te horen en te zien dat ‘ongelovigen met knuppels en zwaarden vermoord of verdreven mochten worden en anders tot slaaf gevormd moesten worden’. Volgens het dagblad kwamen er vanwege de digitalisering van de Surinaamse televisie tientallen kanalen bij. Pakistaanse en Indiase mullah’s, de benaming voor een strenge islamitische geestelijke, konden op sommige van deze kanalen haatdragende uitspraken doen.
Tv-predikers
Michel Soebhan, voorzitter van de Surinaamse Moeslim Associatie (SMA), is bekend met de genoemde mullah’s op televisie, maar herkent het beeld dat ontstaan is dat deze predikers haatdragende teksten in ons land zouden verspreiden. “Absolute onzin, daar is geen sprake van. Ik heb geregeld Pakistaanse geestelijken over de vloer. Zij zijn de meest vredelievende mensen die ik ken, zij hebben mij hier geleerd wat liefde, vrede en gelijkheid is. Mullah’s worden in de media op spottende toon behandeld, maar dat is allemaal sensatie. Mensen die deze roddels over ons geloof verspreiden, moeten keihard aangepakt worden. Ze verspreiden namelijk alleen maar haat.”
“De islam is een fatsoenlijk geloof”, vervolgt hij. “De geestelijken die hier prediken en op televisie te zien zijn, bevorderen juist de vorming van de mens in zijn totaliteit.” Een dreiging van een zeer strenge islamitische leer vanuit het buitenland ziet Soebhan dan ook niet. “Er is hier geen dreiging, zelfs geen schaduw van dreiging.”