Muggen met Mayarovirus actief in Suriname
De Aedes Aegypti-mug die het Mayarovirus met zich meedraagt is ook actief in Suriname. Dit berichtte het Colombiaanse medium Elpilon, naar aanleiding van voorbereidingen op een mogelijke uitbraak in dat Zuid-Amerikaanse land. Het virus komt alleen voor in de jungleregio. Maar volgens volksgezondheidsautoriteiten in Suriname is er hier geen sprake van een uitbraak. Tot nu toe zijn uitbraken een zeldzaam fenomeen in de regio. Het bekendste geval in Suriname is dat er een Nederlands koppel in 2010 werd besmet met het virus na een bezoek aan ons land.
De symptomen van het virus zijn vergelijkbaar met die van Dengue. Een prik van de mug kan koorts, hoofdpijn, spierpijn, rillingen, duizeligheid, buikpijn, gewrichtspijnen en huiduitslag op de borst, benen, rug en armen veroorzaken. In sommige gevallen kan het virus diarree, keelpijn, een verstopte neus en voor hoesten zorgen. De symptomen duren ongeveer drie tot vijf dagen, met uitzondering van gewrichtspijnen die twee maanden kunnen aanhouden. In sommige gevallen veroorzaakt de mug blijvende invaliditeit, zoals pijn in de gewrichten, pezen, polsen, enkels, knieën en ellebogen. De symptomen ontstaan vier tot zes dagen na besmetting met het virus.
Er zijn medicijnen tegen dit virus op de markt die hulp kunnen bieden tegen pijn en koorts. Gezondheidsautoriteiten nemen preventiemaatregelen zoals ontsmetting en reiniging van zwembaden om verspreiding van het virus in het vakantieseizoen te voorkomen wanneer duizenden mensen naar het binnenland op vakantie gaan. Andere landen waar het virus ook sinds kort is ontdekt zijn Frans-Guyana, Guyana, Peru, Bolivia, Colombia, Brazilië en Venezuela.
Bron: Elpilón