Muziek: De wereld staat in brand! – Parbode Sneak Peek
Nieuwsberichten van over de hele wereld, waaronder Suriname, Nederland en de VS, die de huidige actualiteiten belichten, leiden de muziekvideo van De wereld staat in brand in. Jah Prince en Lord Fenda, zijn niet alleen de zangers, maar ook de schrijvers van dit lied dat in elkaar is gezet ter nagedachtenis van bijzondere helden.
Tekst Lisanne Waridjan
Door de clip heen worden ook diverse nieuwsberichten getoond. ‘De wereld gaat tekeer, de wereld staat in brand. Wise up en fight up blaze die fayavlam’, wordt daarbij onder meer gerapt. De in Nederland wonende artiesten van Surinaamse afkomst, willen mensen kritischer maken met hun single.
Het contact tussen de artiesten ontstond nadat Jah Prince zijn liedje Opo A Fraga Hey zong op de beat Rise Up Sranan Riddim geproduceerd door Lord Fenda en PJ James. Die samenwerking verliep zo goed dat ze besloten die voort te zetten. Geïnspireerd door de huidige actualiteiten, de grimmige sfeer die over de hele wereld heerst, besloot het duo om topics als ‘rassenstrijd, discriminatie, politiegeweld, kindermisbruik en huiselijk geweld, de COVID-19-pandemie en politieke onrust’ in De wereld staat in brand te verwoorden. “Wij vonden dat de mensen er recht op hadden om geïnformeerd te worden, zodat zij zich bewust worden van de actualiteiten die ons als burgers in de greep houden”, vertelt Lord Fenda, wiens echte naam Pique Jacques is. Hun doel is om mensen voor hun rechten te laten opkomen en niet alles klakkeloos te accepteren. “Het filmen van de videoclip was een fijne en prettige ervaring, dit door de zonnige dag en soepele medewerking en support van de filmcrew en vrienden; men hield zich keurig aan de COVID-19-maatregelen”, vertelt Lord Fenda. “Er volgen meer projecten en meer videoclips”, vult Jah Prince – pseudoniem van Eric Clare – aan. De heren werken nog aan twee nummers; over hun nieuwe lied Soso Lobi zegt Jah Prince: “Soso lobi, de wereld heeft dat nodig, meer liefde en saamhorigheid vooral aan mijn Sranan brada’s en sisa’s.”
Lees dit artikel verder in de februari-editie van de Parbode, nu ook digitaal verkrijgbaar