Muziek: Sister Lelle heeft cultuuroverdracht hoog in het vaandel – Parbode Sneak Peek
De populaire inheemse zangeres Sister Lelle (45) van de inheemse band Shirityo Yarè doet naast muziek maken veel aan cultuuroverdracht en sociaal werk.
Tekst Steven Seedo
“Dat doe ik voor iedereen die geïnteresseerd is, maar vooral voor de jongeren. Het is belangrijk dat jongeren bewust worden van hun cultuur en identiteit. Met onze muziek proberen we de inheemse cultuur in stand te houden. Ons streven is erop gericht een voorbeeld te zijn voor de inheemse jongeren, ze te laten zien dat als je iets wilt bereiken in het leven, je het gewoon moet doen”, zegt Sister Lelle. Ze vult aan: “Het is nodig om de jongeren bewust te blijven maken van hun cultuur, omdat velen van hen het niet van huis uit meekrijgen. Vooral de inheemse jongeren die geadopteerd zijn hebben een identiteitscrisis, weten niet wie ze zijn en waar ze vandaan komen.”
Sister Lelle, die eigenlijk Mireille Hoogart heet, is mix Inheems/Creool, maar ze is meer inheems opgevoed door haar moeder Alma Sabajo uit het dorp Bigi Poika. “Ik ben nu wel druk bezig mij meer te verdiepen in de andere helft, de Afro-Surinaamse cultuur.”
Haar muziekcarrière begon op 21-jarige leeftijd bij de muziekformatie Esekematoko. Met deze groep scoorde ze de hit Maronon (mijn geliefde). “De groep oefende bij mij thuis. Op een avond begon ik spontaan mee te doen en na een poos werd ik hun vaste zangeres. Ik werd de eerste inheemse zangeres van de band.” Lelle begon met zingen toen ze acht jaar was. Op de lagere school deed ze mee aan het schoolkorenfestival, daarna zong ze in de kerk. “Ik denk dat ik het zangtalent van mijn moeder heb geërfd. Ze is een bekende culturele Samboerazangeres en heeft ook haar eigen culturele groep, Akarani Woyupore, afkomstig uit Bigi Poika.”
Periode in Nederland
Lelle vertrok vanwege omstandigheden in 1998 naar Nederland. Daar sloot ze zich aan bij de muziekformatie Pawana, maar door het gemis van de traditionele inheemse muziek richtte ze in 2001 de culturele groep Shirityo Yana op. Kort hierna stichtte ze de kaskawiformatie Shirityo Yarè die nog altijd aan de top staat.
Lees het hele artikel in het oktobernummer van Parbode