Muziek & Zo
Max Woiski sr & Max Woiski jr Ritmo Tropical
Max Woiski (Domburg, 1911 Amsterdam 1981) kwam uit een groot gezin. Z’n ouders ontdekten dat hij al op zeer jonge leeftijd interesse voor muziek had. De blikken fluit waarop hij eerst heel mooi speelde, werd later ingeruild voor de flageolet en dit (als een fluit klinkend) instrument zou decennia lang zijn handelsmerk worden.
Met flageolet onder de arm vertrok Max Woiski in 1936 op 25-jarige leeftijd als passagier van het schip De Cottica van de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij (KNSM) naar Amsterdam. Daar nam zijn carrière een enorme vlucht en hij ontwikkelde zich tot uitbater van muziekcafé la Cubana en bandleider van een orkest, dat vanaf halverwege de jaren ‘50 zelfs jaarlijks werd uitgenodigd om op Paleis Soestdijk voor de Koninklijke familie te komen spelen.
Zes jaar eerder voor z’n vertrek uit Paramaribo werd Max jr. geboren, die in 1937 met zijn moeder naar Nederland kwam en vrij vroeg emplooi vond in de band van zijn vader als gitarist en zanger. Begin jaren zestig scheidden de wegen van vader en zoon zich, als Woiski sr. zich eind jaren ‘50 op het Spaanse Mallorca vestigt. Woiski jr. neemt ook de naam Mackintosh aan, waarschijnlijk om zich voorgoed te ontworstelen aan de schaduw van zijn vader.
Samensteller en producer Marcel Visser bewaart warme herinneringen aan de tropische deuntjes, die zijn vader van Nederlandse teksten voorziet en zichzelf daarmee begeleidt op de gitaar. Tot op dat moment denkt de kleine Marcel dat het eigen composities zijn, totdat hij erachter komt dat het oude Surinaamse volksliedjes waren, die door Max Woiski in Nederland bekendheid hadden gekregen. Hij besluit vele tientallen jaren na dato op onderzoek te gaan en verzamelt het gehele oeuvre van de Woiski’s. Het eindresultaat is een dubbel cd met alle liedjes van de Woiski’s variërend van BB met R tot Don‘t stop the Carnival van Sonny Rollins.
Het moet gezegd worden: de nummers op de cd zijn vrij simpel en lopen niet over van muzikale diepgang en raffinement. Het zou ook niet terecht zijn om de nummers hierop te beoordelen.
Feit is wel dat Ritmo Tropical een dubbel cd is met daarop een belangrijk deel van de Surinaamse cultuur en muziek, zoals die vanaf de jaren ‘40 is geëxporteerd naar Nederland, met als bonus een DVD, waarop veel nooit eerder vertoonde beelden van de Woiski’s te zien zijn.
Surinaamse kunst en cultuur uit het verleden wordt vaak nog oraal overgedragen met als gevaar dat het allemaal verloren kan gaan. Met Ritmo Tropical heeft Marcel Visser in ieder geval de geschiedenis van de Woiski’s vastgelegd. Ook al zou deze cd/dvd box geen commercieel succes worden, het gegeven dat het in een bibliotheek te vinden is, maakt het nu al van onschatbare waarde!
Robin Austen
Ritmo Tropical, Max Woiski jr., 2011, EMI Music