Muziek&Zo, 51
Concertregistratie
Pablo Nahar en SurFive
Contrabassist Juan Pablo Nahar (Paramaribo, 1952) mag beschouwd worden als de Grand Old Man binnen de Surinaamse jazz. Zo is hij één van de pioniers van de Paramaribop, een genre waarbij kaseko- en kawina-ritmes worden vermengd met melodieën en harmonieën uit de bebop en jazz. Voor de tweede editie van Fresh Badwater, een reeks fusion concerten in het Bijlmerparktheater in Amsterdam Zuidoost, heeft Nahar vier jonge musici van Surinaamse en Antilliaanse afkomst gerekruteerd en ze de beginselen van de Caribische jazz bijgebracht. Onder de naam SurFive speelden de jonge instrumentalisten de sterren van de hemel.
Drummer Yoram Vroom, achttien jaar oud en zoon van percussionist Carlo Hoop, speelt alsof hij zijn hele leven al achter de drumkit zit. Van de conservatoriumstudent zullen we in de toekomst ongetwijfeld nog veel horen. De 22-jarige Antilliaanse pianist Denny van Kessel zorgt in zijn begeleiding voor veel ruimte, waardoor de solisten zich helemaal kunnen uitleven. Echter, schuwt hij niet om in zijn solo’s flink tekeer te gaan en het geheel tot een kookpunt te laten stijgen. Randell Heye, zoon van bandleider Alfons Heye van de kasekoformatie Sabaku, heeft als negentienjarige trompettist al behoorlijk wat ervaring opgedaan bij onder andere de succesvolle groep Kyteman. Samen met Iwan van Hetten is Heye één van de weinige Surinaamse trompettisten, die ook echt kan improviseren. Grote verrassing van de avond was saxofonist Tim Wes, de artiestennaam van Tim Ramautar. Nog maar net zeventien jaar oud, toonde Wes nu al over een meer dan behoorlijke techniek en geluid te beschikken. Hij nam zonder schroom flink wat solo’s voor zijn rekening.
Behalve de jongelingen waren ook oudgedienden van de partij. First lady of jazz Denise Jannah liet zien dat ze niet alleen in jazz standards goed uit de voeten kan. Haar vertolking van het mooie ‘Wan Aisa’ zorgde voor stilte en verroering. Het concert bereikte een climax, toen fluitist Ronald Snijders vanuit het niets zichzelf op het podium toverde en de boel flink op stelten zette. Het Bijlmerparktheater veranderde in een zinderend, kokend geheel. De avond voelde aan als een warm doch fris bad, waar je eigenlijk nooit genoeg van krijgt.
Robin Austen
Fresh Badwater met Pablo Nahar, SurFive, Denise Jannah en Ronald Snijders, 21 mei 2010, Bijlmerparktheater Amsterdam Zuidoost
Gesignaleerd: Turbulence
Na lange tijd niets van de Surinaamse inheemse muziekgroep Masuwana te hebben gehoord, verscheen onlangs hun nieuwe cd ‘Turbulence’. Negen nummers telt de nieuwe schijf. Hoewel Masuwana vooral de inheemse cultuur wil uitdragen, verrassen de leden met de titelsong, dat je nog het beste kan omschrijven als dancehall/bubbling. Daarmee willen ze vooral aantonen dat inheemsen deel uitmaken van de zeer multiculturele samenleving die Suriname bewoont. kennelijk slaat dat aan bij de muziekliefhebbers, want het nummer heeft wekenlang aan de top van de Kantamasi hitlijst van Radio SRS gestaan.
Turbulence, Masuwana, 2010