Muziek & Zo, februari 2011
Eddy Muringen De Kamalamas
Het is deze maand twee jaar terug dat musicus, Eddy Muringen is overleden. Muringen was een muziekpedagoog/multi- instrumentalist die zowel op de vibrafoon, trompet als piano goed uit de voeten kon en tevens vader wiens nazaten zonder uitzondering zeer verdienstelijke musici zijn geworden .
In 1969, na de succesvolle militaire taptoe in Delft, besloot Muringen, prominent lid van de Tris Kapel, met enkele muzikale geestverwanten de studio in te gaan. Met August Macintosh (trompet), Leo Knoppel (tenorsaxofoon), Carlo Jones (altsaxofoon), Ronald Esseboom (sousafoon-bigi tu), Albert Collins (snare drums) en Johan Cederboom (basdrum-skratji) werd de legendarische plaat De Kamalamas opgenomen.
Tot op dat moment was er nauwelijks Surinaamse instrumentale muziek op plaat. Door het ontbreken van een zanger, werden de instrumenten belangrijker. Bijzonder aan De Kamalamas is met name de bezetting. Onder invloed van popmuziek werd in de kaseko van die periode veelvuldig gebruik gemaakt van de elektrische basgitaar en gitaar of keyboards. Muringen koos voor de combinatie van sousafoon en piano, wat voor die tijd zeer ongebruikelijk was. De Kamalamas is een plaat die bestaat uit 12 traditionals. Het is duidelijk dat Eddy Muringen toen al een duidelijk beeld had wat hij met de Surinaamse kaseko muziek wilde. In de Tris Kapel werd eigenlijk al gepoogd om marsmuziek met kasekoritmes te vermengen, maar in zo’n groot orkest dat vaak lopend moest spelen, was er weinig ruimte voor improvisaties en waren de mogelijkheden tot experimenten beperkt. In de muziek van De Kamalamas zijn deze experimenten duidelijk hoorbaar. In de soms impressionistisch klinkende piano solo’s van Muringen is goed te horen dat hij duidelijk van plan was de kaseko zoals hij die uit de eerste hand kende, anders te laten klinken.
Deze historische opname is anno 2010 nog steeds een inspiratiebron voor vele Surinaamse jazz musici die kaseko en andere Afro-Caribische ritmes vermengen met jazz, funk en geïmproviseerde muziek. In hun repertoire of discografie komt bijna altijd wel een nummer van de cd voor, die weliswaar op een eigentijdse manier is gearrangeerd, maar goed duidelijk maakt dat de muziek van Eddy Muringen nog steeds voortleeft en gegrift staat in hun muzikale DNA.
Het is daarom terecht en tegelijkertijd triest om te constateren dat Muringen misschien wel nooit de waardering heeft gekregen die hij verdiende als musicus.
Robin Austen
De Kamalamas – Surinam tropical sound, Eddy Muringen, 1969, Intertone studio’s, Heemstede
Gesignaleerd: Yu Faya
De populaire Surinaamse reggaezanger Kenneth Bron, alias Kenny B, heeft een nieuw album op de markt gebracht. De cd, genaamd Yu Faya, bevat verschillende reggaenummers, waaronder de nummer 1 hit Yu Faya. Als bonus staan er ook twee live songs op de cd. Kenny B werd vooral bekend door zijn nummer A Sama De, waarmee hij drie weken op nummer één stond. Ook is hij oprichter van de Surinam Music Organisation, dat de rechten van muzikanten in Suriname beschermd.
Yu Faya, Kenny B, 2010