Naamgeving ‘Kirpa Gift’ door marroncultuur verklaard – Parbode Sneak Peek
Op 2 februari 2022 maakten aanwezigen in Kirpalani Superstore de opmerkelijke geboorte van een baby midden in de winkel mee. Minstens even opmerkelijk waren de namen die moeder Sista Ajeremi haar dochtertje gaf. Op de medische kaart prijken namelijk de namen Geilsies Kirpa Gift. Cultuurantropoloog Salomon Emanuels zegt echter dat het vaker binnen de marroncultuur voorkomt dat de voornaam van een zuigeling wordt bepaald aan de hand van een bijzondere gebeurtenis. Ook de plek, het bezoek van een bepaalde persoon met gezag of een geziene familienaam, de bezigheid op dat moment of degene die hulp heeft geboden kunnen een rol spelen bij naamgeving.
Tekst Naomi Hoever
“Mensen geven hun kinderen een naam die verwijst naar een bepaalde belangrijke gebeurtenis of persoon in hun leven of gemeenschap. Iemand die van betekenis is geweest of iemand die aanwezig is geweest rond de geboorte”, onderbouwt Emanuels zijn relaas.
Hij brengt in herinnering dat ten tijde van regering Venetiaan-Sardjoe, de toenmalige minister van Regionale Ontwikkeling, Michael Felisi, en vicepresident Ram Sardjoe een bezoek brachten aan het achterland. Bij dat bezoek beviel een vrouw van een jongetje en gaf het de naam Rammichel. Deze combinatie beschouwt de cultuurantropoloog als een nieuw fenomeen. Hij zegt dat er meestal wordt gekozen voor één voornaam van zo’n belangrijke functionaris. “Dat men een combinatie maakt van twee namen is niet alledaags.”
De bijzondere marrontraditie met betrekking tot de naamgeving stamt af van een behouden Afrikaanse traditie. In Afrika worden namen onder meer gegeven aan de hand van dagen. “Marrons zetten het voort in aangepaste vorm, in de hoop dat het kindje wordt als degene wiens naam gegeven wordt. Geen namen van criminelen, maar een naam van iemand die populair is en een bepaalde status heeft. Als zo’n kind het toevallig ver schopt in maatschappelijk opzicht zegt men: a nen kis’ a pikin. Als het kind het negatieve pad kiest, zegt men: a nen no bun gi a pikin”, legt de wetenschapper uit.
Voornaam verbinden aan een daad
Ex-minister Falisi Pinas van Transport, Communicatie en Toerisme (2010-2015), wiens voornaam is afgeleid van ‘koffer’ of ‘valies’ en vertaald is naar het Aucaanse ‘falisi’, is een schoolvoorbeeld van zo’n marronnaam.
Lees verder in het meinummer van de Parbode
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Klik op www.parbode.com/abonneren